EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 21., szombat
Orsolya

Belföld

Özönlik az áru Magyarországra a selyemúton

Több mint tíz százalékkal nőtt az utóbbi időben az unión kívülről Magyarországra érkező áruk értéke. Az emelkedés két ok miatt is kedvező: egyrészt az uniós vám húsz százaléka az ügyintéző tagállamnál marad, másfelől az itt vámkezelt termékek nem kerülhetnek később a magyarországi feketepiacra – mondta a Magyar Időknek Molnár Tamás, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára.

A lap szerint versenyhelyzet alakult ki az Európai Unióban, hiszen az új közösségi vámkódex alapján érdemi összegekhez juthat egy-egy tagállam, ha olyan kereskedőket tud magához csábítani, amelyek az EU területén kívülről hoznak be árut a közösségbe.

A távol-keleti kereskedelem új útvonalán, a modern selyemúton már Magyarországra is közlekednek Kínából induló, több száz millió forintos értéket szállító tehervonatok. Az első április végén futott be, a 650 méter hosszú jármű negyvenegy konténert hozott, a termékek együttes értéke egymillió dollár körül mozgott. A konténerek közül csupán egyet szántak Magyarországra, a többit más uniós államokba. A lap cikke szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei percek alatt elvégezték a vámkezelést, a rakomány gyorsan továbbindulhatott.

A helyettes államtitkár szerint a kínai szereplőknek a gyorsaság és a szakszerűség számít a legtöbbet, és úgy véli a kínai kereskedők egyre inkább megbíznak Magyarországban és a hazai hatóság munkájában, amit jelez az is, hogy időközben újabb tehervonat érkezett Budapestre, s már a harmadik szerelvény is útnak indult.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Fidesz nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba

    A Fidesz nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba

    A Fidesz mindaddig nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba, amíg az ukrán oktatási törvény módosításával nem válik lehetővé a kisebbségi nyelvű oktatás lehetősége az óvodától az egyetemig – jelentette be Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

  • Újabb milliárdok Pest megyei óvodai fejlesztésekre

    Újabb milliárdok Pest megyei óvodai fejlesztésekre

    Óvodaépítésre és meglévő intézmények fejlesztésére fordíthatják a Pest megyei települések az újabb, hatmilliárd forint keretösszegű támogatást, amely a hazai forrású, 80 milliárd forintos Pest megyei program része – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár a szombati Magyar Időkben.