EUR: 324,09 Ft
CHF: 281,12 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Belföld

Özönlik az áru Magyarországra a selyemúton

Több mint tíz százalékkal nőtt az utóbbi időben az unión kívülről Magyarországra érkező áruk értéke. Az emelkedés két ok miatt is kedvező: egyrészt az uniós vám húsz százaléka az ügyintéző tagállamnál marad, másfelől az itt vámkezelt termékek nem kerülhetnek később a magyarországi feketepiacra – mondta a Magyar Időknek Molnár Tamás, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára.

A lap szerint versenyhelyzet alakult ki az Európai Unióban, hiszen az új közösségi vámkódex alapján érdemi összegekhez juthat egy-egy tagállam, ha olyan kereskedőket tud magához csábítani, amelyek az EU területén kívülről hoznak be árut a közösségbe.


A távol-keleti kereskedelem új útvonalán, a modern selyemúton már Magyarországra is közlekednek Kínából induló, több száz millió forintos értéket szállító tehervonatok. Az első április végén futott be, a 650 méter hosszú jármű negyvenegy konténert hozott, a termékek együttes értéke egymillió dollár körül mozgott. A konténerek közül csupán egyet szántak Magyarországra, a többit más uniós államokba. A lap cikke szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei percek alatt elvégezték a vámkezelést, a rakomány gyorsan továbbindulhatott.

A helyettes államtitkár szerint a kínai szereplőknek a gyorsaság és a szakszerűség számít a legtöbbet, és úgy véli a kínai kereskedők egyre inkább megbíznak Magyarországban és a hazai hatóság munkájában, amit jelez az is, hogy időközben újabb tehervonat érkezett Budapestre, s már a harmadik szerelvény is útnak indult.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Anyai szeretet

    A nap képe: Anyai szeretet

    Afrikai elefántborjú (Loxodonta africana) négy órával a születése után már anyjával, Kwanzával sétált a Nyíregyházi Állatparkban kifutóján.

  • Újabb medve miatt ég lázban az ország

    Újabb medve miatt ég lázban az ország

    Újabb csatangoló medve tartja lázban a fél országot. Országjáró maci dublőre a hétvégén kezdte túráját kis bocsával egyetemben a Borsod megyei Sajókeresztúron, és Miskolc érintésével vasárnap éjszaka már Mályiban kóborolt.