EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Külföld

Putyin Franciaországba látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására május 29-én Versailles-ba látogat – erősítette meg a Kreml hétfőn az Elysée-palota bejelentését.

Macron Nagy Péter orosz cár 1717-es franciaországi látogatásának és a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 300. évfordulóján megrendezendő kiállítás megnyitása alkalmából fogadja majd Putyint. A tárlatot a Nagy-Trianon palotában készítik elő a szentpétervári Ermitázs közreműködésével.


A két vezető először találkozik majd egymással. Az orosz elnöki hivatal szerint a két elnök a kétoldalú kapcsolatok mellett az ukrajnai és a szíriai válság rendezéséről, valamint a terrorellenes küzdelemről tárgyal majd.

Franciaország Németország mellett az Ukrajnáról “normadiai formátumban” folytatott tárgyalások másik nyugati részvevője. A szíriai konfliktusban Moszkva és Párizs egymással szembenálló feleket támogat, ám abban egyetért, hogy az Iszlám Államot és az ENSZ által terroristának minősített többi szervezetet fel kell számolni.


Putyin és Macron már a csütörtöki első telefonos eszmecseréje során szót ejtett a jövőbeni személyes találkozó lehetőségéről. Az orosz elnök gratulált francia hivatali partnerének hivatalba lépéséhez és a kormányalakításhoz. A Kreml szerint mindkét fél kifejezte készségét akkor “a hagyományosan baráti orosz-francia kapcsolatok” fejlesztésére a politikai, a kereskedelmi és gazdasági, a kulturális és más területen.

Vlagyimir Putyin május 8-án táviratban gratulált a frissen megválasztott Macronnak győzelméhez, és kifejezte készségét a konstruktív, mindkét ország érdekét szolgáló együttműködésre.

Macron a francia elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 66,1 százalékával győzte le Marine Le Pent, a Nemzeti Front vezetőjét. Putyin előzőleg március 24-én a Kremlben fogadta Le Pent, Macron választási csapata pedig hackertámadással vádolta meg Moszkvát.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kutyák képesek leolvasni az érzelmeket az arcról

  A kutyák képesek leolvasni az érzelmeket az arcról

  A kutyák képesek leolvasni az érzelmeket az emberek arcáról – derült ki a Learning & Behavior című folyóiratban publikált új tanulmányból, amely korábbi vizsgálatok eredményeit megerősítve azt is kimutatta, hogy az emberi arckifejezésekből kiolvasott negatív, vagy pozitív érzelmek feldolgozására az agyuk különböző részeit használják az állatok.

 • Kelet-Európa népessége zsugorodik, miközben Nyugat-Európáé nő

  Kelet-Európa népessége zsugorodik, miközben Nyugat-Európáé nő

  A kivándorlás a közép- és kelet-európai országokból jelentősen csökkentette 1990 óta a térség országainak népességét, és növelte Nyugat-Európáét – mutatták ki az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) és a bécsi Wittgenstein Demográfiai Központ kutatói.

 • Kórházba vitték Michael Jackson édesapját

  Kórházba vitték Michael Jackson édesapját

  Súlyos, valószínűleg végstádiumú daganatos betegséggel kórházba vitték Joe Jacksont, a néhai Michael Jackson édesapját, a Jackson család fejét – jelentette pénteken az amerikai és a brit média.