2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Pécs

Rögtönzött rockkoncertet rendeztek a gyerekek

Több mint hatvan hangszert kezdtek el egyszerre nyúzni a pécsi gyerekek a Zsolnay Kulturális Negyedben. De a cél pont ez volt! A Cseh Tamás Program keretében hangszert adtak a kezükbe, hogy szabadon zenélhessenek. 

Dobot ütöttek, gitárt pengettek, de még zenét is keverhettek a nyolcadikosok a különleges játszótéren.


A lányok azonnal beálltak a zongora és a keverőpult mögé Fotó: Németh Kriszta

Volt, aki még sosem látott ennyi hangszert egy helyen, de akadt a lányok között olyan is, aki rögtön a dobokhoz ült.

Dob és ütőhangszerek, gitárok, basszusgitárok, billentyűs hangszerek, elektronikus zene és egy stúdió is várta az érdeklődőket.

Az ismerkedést pedig közös zenélés követte, ahol a Queen örök klasszikusát, a We will rock yout dobolták el a pécsi Református Kollégium diákjai.


Mindenkinek meghozta a kedvét a zenéléshez a rengeteg kiállított hangszer

A rögtönzött fellépés egy könnyűzenei sorozat, a Hangszert a kézbe program része volt. Az országot járó hangszereket nyolc állomáson állítják ki, hogy a gyerekek és a felnőttek megismerkedhessenek a könnyűzenével.

– A Nemzeti Kulturális Alap sokrétű állami támogatást valósít meg a különböző művészeti ágakban, de a korábbi évekhez képest egy hiátust is pótol a Cseh Tamás Programmal. Ennek célja ugyanis az, hogy népszerűsítse a gyerekek és a felnőttek körében is a könnyűzenét és megismertesse velük az alapokat – mondta Hoppál Péter kulturális államtitkár.

Hoppál Péter, kulturális államtitkár és Rudán Joe

Az egész hetes programsorozatokon, az ország különböző pontjain 50-60 százalékban zeneismereti és interaktív foglalkozásokat tartanak. A fennmaradó időben pedig olyan hangszereket lehet kipróbálni, melyeket eddig csak színpadon láthattak a gyerekek.

A program 2014-ben indult, több mint 2 milliárd forintot szánt erre a kormány. Ez idő alatt összesen 30 ezer gyerek és felnőtt kezébe került már hangszer.

A Hangszert a kézbe hazánk legnagyobb könnyűzenei oktatási programja. Egy ilyen állomáson egyszerre 120 látogatót tudnak leültetni, ahol szakemberek segítik őket a zenei alapok elsajátításában. Úgy becsülik, hogy a pécsi állomáson összesen több mint háromezren ülhettek a hangszerek mögé.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.