EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb Pécs

Rögtönzött rockkoncertet rendeztek a gyerekek

Több mint hatvan hangszert kezdtek el egyszerre nyúzni a pécsi gyerekek a Zsolnay Kulturális Negyedben. De a cél pont ez volt! A Cseh Tamás Program keretében hangszert adtak a kezükbe, hogy szabadon zenélhessenek. 

Dobot ütöttek, gitárt pengettek, de még zenét is keverhettek a nyolcadikosok a különleges játszótéren.

A lányok azonnal beálltak a zongora és a keverőpult mögé Fotó: Németh Kriszta

Volt, aki még sosem látott ennyi hangszert egy helyen, de akadt a lányok között olyan is, aki rögtön a dobokhoz ült.

Dob és ütőhangszerek, gitárok, basszusgitárok, billentyűs hangszerek, elektronikus zene és egy stúdió is várta az érdeklődőket.

Az ismerkedést pedig közös zenélés követte, ahol a Queen örök klasszikusát, a We will rock yout dobolták el a pécsi Református Kollégium diákjai.

Mindenkinek meghozta a kedvét a zenéléshez a rengeteg kiállított hangszer

A rögtönzött fellépés egy könnyűzenei sorozat, a Hangszert a kézbe program része volt. Az országot járó hangszereket nyolc állomáson állítják ki, hogy a gyerekek és a felnőttek megismerkedhessenek a könnyűzenével.

– A Nemzeti Kulturális Alap sokrétű állami támogatást valósít meg a különböző művészeti ágakban, de a korábbi évekhez képest egy hiátust is pótol a Cseh Tamás Programmal. Ennek célja ugyanis az, hogy népszerűsítse a gyerekek és a felnőttek körében is a könnyűzenét és megismertesse velük az alapokat – mondta Hoppál Péter kulturális államtitkár.

Hoppál Péter, kulturális államtitkár és Rudán Joe

Az egész hetes programsorozatokon, az ország különböző pontjain 50-60 százalékban zeneismereti és interaktív foglalkozásokat tartanak. A fennmaradó időben pedig olyan hangszereket lehet kipróbálni, melyeket eddig csak színpadon láthattak a gyerekek.

A program 2014-ben indult, több mint 2 milliárd forintot szánt erre a kormány. Ez idő alatt összesen 30 ezer gyerek és felnőtt kezébe került már hangszer.

A Hangszert a kézbe hazánk legnagyobb könnyűzenei oktatási programja. Egy ilyen állomáson egyszerre 120 látogatót tudnak leültetni, ahol szakemberek segítik őket a zenei alapok elsajátításában. Úgy becsülik, hogy a pécsi állomáson összesen több mint háromezren ülhettek a hangszerek mögé.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.