EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Belföld

Róháni: Gyökerestől kell kiirtani a terrorizmust

Gyökerestül kell kiirtani a terrorizmust a Közel-Keleten – mondta hétfőn Teheránban az újraválasztott iráni elnök.

Haszan Róháni a megválasztása utáni első sajtótájékoztatóján – amelyet az állami televízió élőben sugárzott – hangsúlyozta: országa támogatja a térség stabilitását, amely szerinte Irán segítsége nélkül nem lehetséges.


Róháni szerint a vasárnapi rijádi konferencia – amelyen Donald Trump amerikai elnök is részt vett – inkább protokolláris esemény volt, politikai értéke nincs és nem hozott megoldást.

“A szaúd-arábiai találkozó színjáték volt, amelynek nem volt sem politikai, sem konkrét értéke, Rijád a múltban már rendezett hasonló színjátékokat” – mondta az elnök. Visszautasította a Donald Trump és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó által a konferencia megnyitóján hangoztatott vádakat, amelyek szerint az iszlám köztársaság a terrorizmust támogatja.


“Aki harcolt a terroristák ellen, az az iraki és a szíriai nép volt. Az iráni katonai tanácsadók segítették őket, és a jövőben is ezt fogják tenni” – mondta Róháni, aki egyben védelmébe vette a Hezbollah libanoni síita szervezetet is.

“A terrorizmust támogatók nem tudják a terroristákat legyőzni” – hangoztatta az iráni elnök. “Nem gondolom, hogy az amerikai nép elfeledi a szeptember 11-én kiontott vért” – tette hozzá a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államokban végrehajtott – mintegy 3000 emberéletet követelő – terrortámadásokra utalva.

Róháni hangsúlyozta, hogy a közel-keleti stabilitás helyreállítása nem lehetséges Irán segítsége nélkül. “Ki mondhatja, hogy Irán nélkül helyre lehet állítani a térség stabilitását? Ki mondhatja, hogy a térségben teljes lesz a stabilitás Irán nélkül?” – tette fel a kérdést.

A mérsékelt politikus, akinek az első elnöksége alatt 2015-ben Irán a hat nagyhatalommal megállapodott atomprogramja visszafogásáról a gazdasági szankciók mérséklése fejében, kijelentette, hogy az amerikai kormányzat nem ismeri a Közel-Keletet.

“Az amerikaiak már számos különböző módszert bevetettek Irán ellen, de rendre meghiúsultak. Várjuk, hogy az új kormány politikája állandó és folytonos legyen” – jelentette ki. Hozzátette: “az a gond, hogy az amerikaiak nem ismerik a térséget, így az amerikai vezetőket tanácsadóik félrevezetik”.

Róháni közölte, hogy “szükség esetén” folytatódnak az iráni ballisztikusrakéta-kísérletek. “Az iráni nép úgy döntött, hogy erős lesz. Rakétáink a békét és a védelmet szolgálják. Az amerikai vezetőknek tudniuk kell, hogy ha műszakilag tesztelnünk kell egy rakétát, megtesszük anélkül, hogy bárkinek az engedélyére várnánk” – mondta az elnök.

Róháni bírálta Szaúd-Arábiát, Teherán ellenlábasát, mondván, hogy nem demokratikus, és sürgette, hogy Rijád tegye lehetővé népe számára, hogy szabad választásokon döntsön az ország sorsáról.

Belpolitikai kérdésekről szólva Róháni leszögezte: a pénteki választás arról tanúskodik, hogy az irániak több demokráciát és nemzetközi együttműködést akarnak, és ez – mint mondta – elvezet a gazdaság fejlődését eredményező szükséges reformokhoz. “Az irániak a mérsékelt irányvonal mellett szavaztak, mert tudják, hogy virágzó gazdaságot és munkahelyeket csak beruházásokkal lehet teremteni, a beruházások feltétele pedig a szabadság és a nemzetközi együttműködés”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  A jövő heti EU-csúcs előkészítése keretében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felkereste hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

 • Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  A jó magyar-ukrán kapcsolatokban “vagyunk érdekeltek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség jogai semmilyen formában se csorbulhassanak” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Ungvárhoz közeli Alsószlatina gyógyüdülőhelyen.

 • Kukában landoltak a szemetesek!

  Kukában landoltak a szemetesek!

  Nem akármilyen szelfivel rukkoltak elő az FKF munkatársai, akik jelentkeztek a Meglepkék Legőrültebb Brigád elnevezésű felhívására.

 • Változik az Eurojackpot ára

  Változik az Eurojackpot ára

  A Szerencsejáték Zrt. közleményben tudatta, hogy az Eurojackpot alapjátékának ára az elmúlt hét euró árfolyam-változása miatt a Részvételi Szabályzat értelmében 2018.