2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Sebastian Kurz hét feltétellel vállalná az Osztrák Néppárt vezetését

Hét feltétellel vállalná Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetését, melyek közül az első, hogy az ő személyes felelőssége legyen a párt választási listájának összeállítása – jelentette az APA osztrák hírügynökség szombaton a külügyminiszter környezetére hivatkozva.

Az osztrák nagykoalíció kisebbik pártja vasárnap választja meg új elnökét a szerdán lemondott Reinhold Mitterlehner pártelnök, alkancellár helyébe. Várakozások szerint az új pártelnök az ÖVP jelenleg legnépszerűbb politikusa, Sebastian Kurz lehet.


Kurz a pártelnöki tisztség elfogadásának feltételéül támasztja, hogy önállóan állíthassa össze pártja szövetségi választási listáját, nem pedig a pártelnökség határozata alapján, ahogyan ez eddig történt. Továbbá szerinte a tartományi választási listákat a pártelnökkel egyetértésben kell kialakítani, és ennek során utóbbinak vétójogot kell biztosítani. A tartományi és regionális választási listákat úgy kell összeállítani, hogy ennek során ne csak a pártlistára, hanem az azon szereplő jelöltekre külön is lehessen szavazni. A jelöltlisták sorrendjét váltakozva női és férfi jelöltekkel kell kialakítani.

Kurz ezenkívül követeli, hogy önállóan választhassa meg a jövendő pártfőtitkár személyét, valamint kormányzati csapatát, ne a pártelnökség határozata alapján, mint eddig történt. Szabad kezet kér ezenfelül bármilyen összetételű koalíciós tárgyalásokhoz, és a párt tartalmi vezetését is magának követeli.

Végezetül Kurz ragaszkodik ahhoz, hogy a pártelnökség írásban kötelezze magát arra, hogy ezeket a módosításokat a párt alapszabályában is rögzítik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.