2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Egyéb Ózd

Smirgli a politikai kultúra csiszolásáért

Egy közjogi méltóság minden helyzetben közjogi méltóság, ezért úgy is kellene viselkednie. Számára nem engedhető meg a hivatali trágárkodás és az általa vezetett város lejáratása vetkőzéses vagy lehallgatási botránnyal – közölte a képviselő-testületi ülésen napirend előtt felszólalásában Fürjes Pál.

Fotó: Lokál
Fürjes Pál a bárdolatlanság, a város lejáratása ellen emelt szót

A frakcióvezető elöljáróban elmondta, idáig nem éltek ezzel a lehetőséggel, de úgy látják, a polgármester által gerjesztett folyamat nem tartható fent. Amíg a 2010–2014-es ciklusban a Fidesz–KDNP sokat tett a városról alkotott kép pozitívra fordításán turisztikai televíziós műsorok Ózdra szervezésével, imázsfilmek készítésével és bemutatásával, valamint a város fejlesztési terveit összefoglaló Rombauer Terv elkészítésével, addig 2014-től csak negatív hírek kerülnek ki Ózdról. Fürjes utalt a nyilvánosságra került városházi hangfelvételek tartalmára, ahol obszcén-perverz szavak is elhangzanak, de érdekességek derültek ki a svájci támogatással megvalósuló ivóvízhálózat korszerűsítéséről is. A Fidesz–KDNP ezekben az ügyekben büntetőfeljelentést fontolgat. Egyébként sokat sejtet az a folyamat is – tette hozzá a frakcióvezető –, hogy az elmúlt időszakban több értelmiségi, így önkormányzati cégek vezetői vagy a kabinet tagjai hagyták el a várost. Visszautalt a 2014-es választásokon elhangzottakra, amikor is megelőlegezte Janiczakról, hogy báránybőrbe bújt farkasról van szó, de most már az is látható, mi van mögötte. Azért kondítják meg most a vészharangot, mert ezt a fajta viselkedést és politizálást meg kell állítani. Végezetül Fürjes egy csiszolópapírt ajánlott fel Janiczaknak, hogy csiszolja a stílusát.


A polgármester ezután a kormánypártot vádolta meg a város lejáratásával, megemlítve Németh Szilárd alelnököt, aki nem fogadta el az ő ivóvízpályázattal kapcsolatos magyarázkodását. Immár köztudott, hogy a közel 40 millió forinttal drágább pályázat nyert, ami az alelnök szerint felveti a korrupció gyanúját.

Fürjes ezután felolvasta az SZMSZ 8. §-át, miszerint a képviselő köteles olyan magatartást tanúsítani, hogy érdemessé váljon a beosztására, majd hozzátette: most már látja, hogy ebben az esetben nem elég a csiszolópapír.


Kapcsolódó Cikkek