2018. július 18., szerda
Frigyes

Egyéb Sopron

Soproni siker a Terézanyu pályázaton

Soproni díjazottja is van az országos Terézanyu irodalmi pályázatnak. Köves Andrea írása a második legjobb lett a több száz beérkezett mű közül. Az eredményhirdetést ünnepélyes keretek és ismert személyiségek jelenlétében tartották. A soproni műsorvezetővel beszélgettünk.


– Mi motivált, amikor beadtad a pályázatot?
– Talán mindenkinek vannak az életében olyan titkos vágyai, amelyeket elsodor az adott élethelyzet: család, gyereknevelés, munka… Valahogy így van jelen az életemben az írás. Újságíróként számos közéleti cikket írtam egykoron, de az egy kicsit más műfaj, mint ami igazán vonz. Az utóbbi időben éreztem: egyszerűen azért nem jelentkeztem eddig a mostani pályázathoz hasonló jellegű novellaszerű írással, mert kételkedtem önmagamban. Egy „késői” babázás – negyvenöt évesen született második kislányom – és a vele töltött lassan kétéves felhőtlen idő sok mindenben formált. Minden édesanya tudja, átéli: a babázás egy látszólagos parkolópálya, ami semmihez sem hasonlítható belső erőt, inspirációt, önismeretet ad hosszabb távon. Amikor az utolsó pillanatban beadtam a pályázatot, úgy éreztem: szeretnék írni, megmutatkozni, ráadásul izgalmasnak tartottam a pályázat tematikáját: Női bátorság. Csak teljesen hiteles írással lehetett jelentkezni. Ennek ellenére sohasem landolt volna a pályázat a postaládában, ha a párom nem biztat.


Köves Andrea írása a második legjobb lett
Fotó: terazanyu.hu

– Miről szól a Terézanyu pályázat?
– Kifejezetten nőknek írták ki, a legfontosabb üzenete: merjenek a nők önmaguk lenni, az egyik fő célja a női közösségek támogatása. A program lelke Rácz Zsuzsa írónő, akinek 15 évvel ezelőtt jelent meg Állítsátok meg Terézanyut! című nagy sikerű regénye. A pályázat zsűrijében olyan, magukat bátran vállaló nők kaptak helyet, mint Dobó Kata színésznő, Pásztor Anna énekesnő, Nagy Tímea olimpikon, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője és Rácz Zsuzsa. Immáron nyolcadik alkalommal hirdették meg a pályázatot. Évről évre más a tematika, ami változatlan: egyes szám első személyben kell megírni a teljesen valós történetet. Az idei téma 320 pályázót ihletett meg. Óriási meglepetés volt számomra, hogy közülük a második lettem.
– Mit kell tudni a művedről?
– Nagyon sok megrázó történet született a depresszióval való küzdelemtől kezdve a családon belüli bántalmazáson át a rettegett kórral való küzdelemig. Az én írásom egészen más volt. Lételemem a fanyar humor, így imádott nagyanyámnak állítok emléket a pályázatomban, aki egy múlt századi, öntörvényű, lázadó nő volt. Aki elolvassa, szerintem érzi, hogy az üzenet egyszerű: előbb-utóbb vállalni kell önmagunkat, és a nőkre jellemző örökös megfelelési kényszert le kell vetkőznünk.

Köves Andrea a díjátadón Dobó Katával
Fotó: terezanyu.hu

Kapcsolódó Cikkek