EUR: 307,91 Ft
CHF: 266,21 Ft
2017. október 18., szerda
Lukács

Életmód

Spenótot, sóskát és csalánt az asztalra!

A spenótról és a sóskáról az emberek többségének kellemetlen óvodai emlékei vannak, a csalánról pedig az jut eszünkbe, hogy messzire el kell kerülni, mert csíp. Pedig mindhárom zöldből készíthető ínycsiklandozó étel.

Spenótos ravioli

Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, fél dl víz, liszt (amennyit felvesz), 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg friss spenót, 25 dkg túró, só, 1-2 gerezd fokhagyma
Hozzávalók a mártáshoz: olaj, 2 evőkanál liszt, 3 dl tej vagy tejszín, 1 tojás többi része, 25 dkg paradicsom, 10 dkg, mozzarella, só, bors

Elkészítés: A  tojásból és a kevés vízből annyi liszttel, amennyit felvesz, kemény tésztát gyúrunk, és legalább 1 óráig pihentetjük. Ezután vékonyra kinyújtjuk, és mielőtt a tészta megszárad, megtöltjük. A töltelékhez a spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk, majd lobogó vízben néhány percig főzzük. A spenótleveleket leszűrjük és felaprítjuk. Ezt hozzákeverjük az áttört túróhoz, majd ízlés szerint sóval és fokhagymával ízesítjük. A tésztalapokat vékonyan megkenjük 1 felvert tojással, majd kis kupacokban, egymástól néhány centi távolságra ráhalmozzuk a már hideg tölteléket. 2 lapot egymásra borítunk, és a töltelékek közötti részt lenyomkodjuk. Késsel vagy derelyevágóval raviolikat formálunk. A tésztabatyukat néhány perc alatt lobogó vízben készre főzzük. A mártáshoz olajon habzásig hevítjük a lisztet, apránként felöntjük hideg tejjel vagy tejszínnel, és csomómentesre keverjük. Ha maradt a tésztakenésből tojás, akkor azt is hozzáadjuk. A mártásba belekeverjük a megmosott, felkockázott paradicsomot és a felkockázott mozzarellát. Sóval borssal ízesítjük.

Tavaszi sóskaleves

Hozzávalók: ¼ kg sóska, 3 kanál olaj, 2 kanál liszt, 1 pohár tej, 2 db tojás, só, cukor, tejföl

Elkészítés: A sóskáról letépjük a szárát, és alaposan megmossuk. Forró olajba tesszük, addig kavargatjuk, amíg „elolvad”. Rászórjuk a lisztet, feleresztjük tejjel, majd vízzel hígítjuk. Megsózzuk, csipetnyi cukrot is teszünk bele, és felforraljuk. Közben a tojást felverjük egy kávéskanálnyi tejjel, megsózzuk, azután palacsintasütőben forró olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Tálaláskor 2-3 kanál tejföllel együtt beletesszük a levesbe.

Csalános rizottó

Hozzávalók: 15 dkg csalán, 1 vöröshagyma,  20 dkg rizs, 1 dl fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 liter zöldségalaplé, kis kocka vaj, 5 dkg parmezán, só, bors
Elkészítés: Mossuk meg a csalánt, távolítsuk el a vastagabb szárakat. Egy edényben forraljunk fel vizet, sózzuk meg, majd pár percig főzzük benne a csalánt. Ezután szűrjük le, ha lehűlt, nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd próbáljuk minél kisebb darabokra felvágni. Kis vajon fonnyasszuk meg a hagymát, ha kész, adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk meg egy kicsit. Ha megpirult, adjuk hozzá az alaplé egyharmadát, majd folyamatosan adagoljuk az alaplevet. Amikor már majdnem elfogyott, adjuk hozzá a csalánt, dobjuk bele a vajat és a sajtot. Sózzuk, borsozzuk és kavarjuk meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Veszélyes a gyerekkori elhízás

    Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

  • Népszerűek a hazai borvidékek

    Népszerűek a hazai borvidékek

    Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

  • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

    Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.