2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Sürgős javításokat végeznek űrsétájukon a Nemzetközi Űrállomás asztronautái

Sürgős javításokat végeznek keddi űrsétájukon a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái, Peggy Withson parancsnok és Jack Fischer fedélzeti mérnök három nappal azután, hogy hirtelen meghibásodott egy kulcsfontosságú adattovábbító berendezés.

A meghibásodott berendezés cseréje a Föld felett 400 kilométernyi magasságban Whitsonnak, a világ legtapasztaltabb női űrhajósának a feladata volt. Whitson tartja az amerikai űrhajósok űrsétájának rekordját is: eddig tíz alkalommal lépett ki a nyílt világűrbe.


Annak ellenére, hogy egy második adattovábbító berendezésnek sikerült a szombati meghibásodás után közvetlenül betölteni az adatokat, a NASA úgy döntött, hogy űrsétát tartanak a tartalék berendezés pótlására. A berendezés létfontosságú az űrállomás napelemei, fűtése és robotüzemű felszerelései működése szempontjából.

A meghibásodott berendezést, amelyet továbbfejlesztett szoftverrel láttak el, márciusban helyezték üzembe. Whitson először lefényképezte a készüléket, hogy mérnökök láthassák, mi a hiba, majd leszerelte, és a helyére rögzítette a tartalék egységet, egy ugyanolyan, 22 kilogrammos, 35x20x33 centiméteres – hivatalos nevén MDM vagy multiplexer-demultiplexer – berendezést. Egyes csavarok bemeneténél azonban fémpöttyöket észlelt, így ismét kiszerelte a tartalék alkatrészt.

Az űrséta az Amerikai Űrhajózási és Űrkutatási Ügynökség (NASA) normái szerint nem tart tovább néhány óránál.

Whitson és Jack Fischer fedélzeti mérnök legutóbb május 12-én járt a nyílt világűrben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.