EUR: 326,43 Ft
CHF: 283,45 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Érd

Szentmise Bogner Mária Margitért

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Érd-Óvárosban idén is ünnepi szentmise keretében emlékezett meg a 84 évvel ezelőtt, 1933. május 13-án elhunyt Bogner Mária Margit vizitációs nővér halálának évfordulójáról, majd együtt imádkoztak sírjánál boldoggá avatásáért.

Bogner Mária Margit a vizitációs rend első magyarországi rendházában elsőként tett fogadalmat 1932-ben. A zárda kiemelkedő egyénisége volt, aki kisugárzásával, belső erejével sokak csodálatát elnyerte. Miután tüdejét súlyos betegség támadta meg, alig egy évvel később elhunyt. A zárda falánál temették el, és már itt, első sírjánál is történtek imameghallgatások. Mivel nem sokkal halála után gyorsan elterjedt a híre közbenjárásáról, az egyházmegyéből kezdeményezés indult a boldoggá avatására.


A ünnepi szentmisén zsúfolásig megtelt Érd-Óvárosban a Szent Mihály katolikus templom Fotók: Boros Sándor

Időközben egy csodás gyógyulás is történt. Mint az erdmost.hu beszámol róla: egy fiatal lengyel lány, Maria Januszewicz életében hozott csodálatos gyógyulást Bogner Mária Margit közbenjárása. A Varsóban született Mariát 2000 szilveszterén, tízéves korában súlyos baleset érte, amelynek következtében kómába esett, az orvosok nem láttak reményt életben maradására: azt mondták, ha esetleg felépül is, az agysérülése miatt soha többé nem fog tudni beszélni. A vallásos család a lengyel főváros Jézus szíve-templomába járt, ahol vizitációs nővérek voltak, és tőlük hallottak Bogner Mária Margitról. Az édesanya kérésére a varsói nővérek felhívták telefonon a budakeszi nővéreket, hogy imádkozzanak ők is, és megtörtént, ami emberileg és orvosilag is megmagyarázhatatlan: a lány 21 nap múlva elhagyta a kórházat, és azóta már angol–francia szakos tanárként él Franciaországban.

Az ünnepi szentmise után a résztvevők együtt imádkoztak a nővér sírjánál

A Vatikánban elfogadták csodálatos gyógyulásnak Maria esetét, amelyet az orvosprofesszorok jelentése is alátámasztott. Ez a gyógyulás reményt ad arra, hogy Bogner Mária Margitot a közeljövőben boldoggá avatják.


Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.