EUR: 324,96 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Belföld

Szerelem és Gulág

Végre egy könyv, ami a nehézkes, fájdalmas történelmet emberközelbe hozva, olvasmányossá téve megérteti velünk. Naplók alapján írt szerelmi történet, amelynek a vége… De kezdjük az elején.

Már a regény születése is regényes. A szerző (Hanczár János) fiatalon elhunyt édesanyja kikötötte, hogy a fia mikor olvashatja el naplóját. A rendes gyerek pedig betartotta ezt. Így aztán hosszú-hosszú évtizedekig abban a tudatban élt, hogy van valami, amiről nem tud igazán semmit, de édesanyja jelleméből, tudásából fakadóan az a valami egészen biztosan fontos dolog lehet.


Az is lett.

A Szerelem a Gulág árnyékában című regény fő vonulata három várost érint. Ezek: Szeged, Hódmezővásárhely és Debrecen. A regény alapjául két hölgy, Mária és Éva naplója szolgált, akik nem ismerték egymást, hiszen egyikük Hódmezővásárhelyen, másikuk Debrecenben élt. A valós történet a viszonzott szerelemről, annak szépségeiről és gyötrelmeiről szól, arról, hogyan gázol bele az emberek sorsába a háború és a Gulág. Mária Szegeden tanult az egyetemen, magyar-német-francia szakos tanár lett, de később megtanult oroszul is. Mindezzel párhuzamos síkon fut Miklós és János, a testvérpár története. A Debreceni Református Kollégiumba jártak 15 év különbséggel. Az idősebbik testvér, János tanító lett, Miklós pedig lelkész. Mária János felesége lett 1951-ben, Éva pedig Miklóshoz ment hozzá 1944. október 14-én.


Éva és Miklós 1944-ben első látásra szerelmesek lettek egymásba. A szerelem a férfi 1944-es, oroszok által történt elhurcolásáig még pillanatokra sem lankadt. Két hétig voltak házasok. Miklóst a benyomuló szovjetek vitték el Nyírmihálydiból „pár napos” málenkij robotra, de hazug ígéretükből végtelen hosszúságú vagonokban kényszermunkatáborokba történő, tragikus végű utazás lett. Éva az egyetemet magyar-német-francia szakos tanárként végezte el, később megtanult oroszul is, hogy a Gulágra hurcolt férje után kutathasson. Kétszer ki is jutott Moszkvába, ahol egy orosz család megpróbált segíteni férje felkutatásában, ám eredményre nem jutottak.

Mária Szeged és Hódmezővásárhely között ingázva, magányosan élte az egyetemisták életét, útjain egyoldalú, reménytelen szerelme kísérte. Az oroszok benyomulásakor a lány családjával menekült a Hódmezővásárhely melletti tanyájukra, s egyedüllétét mélyítette közeli barátja, egy lelkész öngyilkossága, amely előtt a gyermekeit és a feleségét is megölte Isten szolgája, hogy ne kerüljenek az őket többször is életveszélyesen megfenyegető kommunisták kezére.

Éva első verseskötete már gimnazista korában nagy sikert aratott, tanára, az írónő Szabó Magda (személyében is tetten érhető a debreceni és hódmezővásárhelyi kötődés) segített a kiadásában. Az írónő meg akarta örökíteni Éva és Miklós történetét, de a halála megakadályozta ebben. Miklós és János az Évával és Máriával történt találkozás miatt tudták meg, hogy mi a viszonzott szerelem. Éva és Miklós szerelmét a háború próbálta „meggyilkolni”, Máriáét és Jánosét pedig a korai halál.

A szerelmet azonban még a végzet sem tudja meg nem történtté tenni.

János fia édesapja halála után közel negyven évvel valami furcsa késztetés miatt megkereste Évát. Az akkor 89. évében lévő hölgy olyan természetességgel fogadta, mintha régóta várta volna, pedig még a létezéséről sem tudott. Képeket néztek, naplójegyzeteket olvastak, beszélgettek. Rövidesen megszületett ez a mű, ami az igaz szerelemnek hivatott oltárt állítani, miközben bemutatja a XX. századi magyar történelem egyik legszörnyűbb időszakát. És a tiszta, romantikus történetet végigolvasó középiskolások talán így többet, pontosabbat és élvezhetőbbet kapnak a Gulágról, mint szikár számok gyűjtőhalmazaként megismert tudományos kiselőadásokban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egy hét múlva élesben indul az online számlázás

    Egy hét múlva élesben indul az online számlázás

    Több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére június 22-ig; a július 1-jén induló rendszer tehermentesíti a vállalkozásokat és növeli az államkassza bevételét is, a számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével ugyanis évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé az adóhatóság számára – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) vasárnap.

  • Egyházi kitüntetést kapott Tarlós István

    Egyházi kitüntetést kapott Tarlós István

    Szent Adalbert-díjat kapott a főpolgármester. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kitüntetését Erdő Péter bíboros, prímás, érsek adta át Tarlós Istvánnak vasárnap Óbudán, a Szent Péter és Pál-templomban szentmise keretében.