2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb XIV.kerület

Szőcs Bertalan ereklyéi egy helyen

Egy éve, hogy elhunyt Szőcs Bertalan vívó mesteredző, aki tizenegy világ- és olimpiai bajnokot nevelt. Emlékére az ereklyéit tartalmazó vitrint avattak az MTK zuglói sporttelepén.

Az emlékvitrin ötlete Udvarhelyi Gábor mesteredző, szövetségi kapitány fejéből pattant ki, így most  Berci bácsi ereklyéit – mesterplasztron, sisak, fegyverek – bárki megtekintheti.
Tanítványai közül hatan – Mincza-Nébald Ildikó, Szőcs Zsuzsa, Várkonyi Marina, Bárány Árpád, Schmitt Pál és Szényi Péter – jelen voltak a Mogyoródi úti sporttelepen, sőt, a mesteredzőre korábbi tanítványa, a szakosztály elnöke, Mincza-Nébald Ildikó, majd a mester pályatársa, Sákovicsné Dömölky Lídia emlékezett.


Mincza-Nébald Ildikó és Sákovicsné Dömölky Lídia az emlékvitrin előtt (fotó:mtk.hu)

– Berciről mindenki csak szépet és jót tud mondani – mondta Sákovicsné Dömölky Lídia. – Mindannyian szerelmesek voltunk a vívásba, de ő volt a sportág legnagyobb lovagja. Rajta nem lehetett túltenni, a vívás volt az élete. Lánya, Zsuzsanna az egyetlen, aki tőrben és párbajtőrben is világbajnok tudott lenni, de felesége, Morvai Zsuzsa is kora egyik legtehetségesebb vívója volt.
Bár a Magyar Olimpiai Bizottság újonnan megválasztott elnöke – külföldi elfoglaltságai miatt – személyesen nem lehetett jelen a megemlékezésen, Kulcsár Krisztián levelében hosszasan méltatta a mesteredzőt. A MOB részéről Fábián László főtitkár vett részt az eseményen, aki –  Deutsch Tamáshoz, az MTK Budapest elnökéhez hasonlóan –elsősorban Berci bácsi vívás iránti alázatát és maximalizmusát emelte ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.