2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb XIV.kerület

Szőcs Bertalan ereklyéi egy helyen

Egy éve, hogy elhunyt Szőcs Bertalan vívó mesteredző, aki tizenegy világ- és olimpiai bajnokot nevelt. Emlékére az ereklyéit tartalmazó vitrint avattak az MTK zuglói sporttelepén.

Az emlékvitrin ötlete Udvarhelyi Gábor mesteredző, szövetségi kapitány fejéből pattant ki, így most  Berci bácsi ereklyéit – mesterplasztron, sisak, fegyverek – bárki megtekintheti.
Tanítványai közül hatan – Mincza-Nébald Ildikó, Szőcs Zsuzsa, Várkonyi Marina, Bárány Árpád, Schmitt Pál és Szényi Péter – jelen voltak a Mogyoródi úti sporttelepen, sőt, a mesteredzőre korábbi tanítványa, a szakosztály elnöke, Mincza-Nébald Ildikó, majd a mester pályatársa, Sákovicsné Dömölky Lídia emlékezett.


Mincza-Nébald Ildikó és Sákovicsné Dömölky Lídia az emlékvitrin előtt (fotó:mtk.hu)

– Berciről mindenki csak szépet és jót tud mondani – mondta Sákovicsné Dömölky Lídia. – Mindannyian szerelmesek voltunk a vívásba, de ő volt a sportág legnagyobb lovagja. Rajta nem lehetett túltenni, a vívás volt az élete. Lánya, Zsuzsanna az egyetlen, aki tőrben és párbajtőrben is világbajnok tudott lenni, de felesége, Morvai Zsuzsa is kora egyik legtehetségesebb vívója volt.
Bár a Magyar Olimpiai Bizottság újonnan megválasztott elnöke – külföldi elfoglaltságai miatt – személyesen nem lehetett jelen a megemlékezésen, Kulcsár Krisztián levelében hosszasan méltatta a mesteredzőt. A MOB részéről Fábián László főtitkár vett részt az eseményen, aki –  Deutsch Tamáshoz, az MTK Budapest elnökéhez hasonlóan –elsősorban Berci bácsi vívás iránti alázatát és maximalizmusát emelte ki.

Kapcsolódó Cikkek