2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Sopron

Sztársportolókat fotóz

Tóth Zsombor ismert soproni fotós képe is szerepel Az év fotói 2016 – Pictures Of The Year 2016 című illusztris kiadványban. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által kiírt 35. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás több mint harminc éve a fotóriporteri szakma legnagyobb hazai seregszemléje.

A kötet a legszebb fotók gyűjteményét tartalmazza kilencvenöt alkotótól. A Világbajnok című, Abu-Dzabiban készült fotón Nico Rosberg a barátaival ünnepli a 2016-os Forma–1-es világbajnoki győzelmét.


Talmácsi Gábort is sikerült lencsevégre kapni
Fotó: Tóth Zsombor

– Mikor döntötted el, hogy fotózással foglalkozol?
– Ugyan már tizenhárom évesen is tudatosan készítettem képeket, de csak három évvel később született meg bennem az elhatározás. Akkor még digitális technika alig létezett, nem készültek naponta ezerszámra képek, és szerettem volna azt dokumentálni, ami történik, hogy megmaradjon későbbre. Gyakran jártam foci-, kosár- és más sportmérkőzésekre, ahol a meg nem ismétlődő esemény, a mozgás, a dinamizmus képi megörökítése izgalmasnak tűnt. Kihívásnak tartom, hogy egy sporteseményen egy-egy jelenetet nem lehet beállítani: egy gól vagy akár egy szép zsákolás egy másodperc alatt történik, és azt akkor és ott kell megörökíteni. Vagy sikerül, vagy nincs több lehetőség.

Különleges helyszíneken bukkan fel a soproni fotós
Fotó: Tóth Zsombor

– Milyen híres sportolókat sikerült lencsevégre kapni?
– Talán Lewis Hamilton vagy Sebastian Vettel nevét ismerik a legtöbben. 2007-ben fotóztam először a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzését. Akikre talán sokan felfigyelnek, az Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi, mindkettőjüket láthattam játszani és fényképeztem is. Messit ráadásul egy Bayern München–Barcelona találkozón, ahol a német csapatban szintén több kiváló játékos szerepelt, például Robben vagy Schweinsteiger. Abu-Dzabiban a Forma–1-es futamon jelen volt Roger Federer teniszező, akiről sikerült portrét készítenem. A kétkerekűek világából élmény volt Valentino Rossival és Jorge Lorenzóval is találkozni, de hogy legyen magyar vonatkozás is: amikor a fociválogatottunk kijutott az Európa-bajnokságra, a selejtezőket fényképeztem. Emellett Talmácsi Gábor világbajnokunkat szintén lefotóztam még az aktív pályafutása alatt. A kamionversenyzők közül Kiss Norbertet emelném ki.


Íme a fotó, ami bekerült a könyvbe
Fotó: Tóth Zsombor

– Mire vagy a legbüszkébb?
– A Forma–1 az autósportok egyik csúcsa, ezért a futamokon készített felvételekre és a kötetben megjelent fotómra. Ide nehéz bekerülni és nagyon kevés fotós dolgozhat egy versenyen. Ráadásul, akik itt fotóznak, jellemzően öt, vagy inkább tíz évvel idősebbek nálam. Ami még meghatározó volt, hogy tizennyolc évesen szerepeltem a MotoGP fotósai között a Cseh Nagydíjon. A magyar válogatott korábban említett mérkőzései is fontosak az életemben, hiszen már egy hosszabb időszakról készült anyagom.
– A sport mellett milyen terület érdekel még?
– Jelenleg a munkáim nagy részét már csak a sport teszi ki. Ezen a területen annyi állandó megbízásom van, hogy másra nem nagyon jut idő. Korábban sok éven át fotóztam a VOLT Fesztiválon a hivatalos oldalak részére, valamint eljutottam a Szigetre és a Balaton Soundra. A médiában pedig kollégák is vagyunk, sok soproni helyi rendezvényen is készítek fényképeket.
– Mire vágysz még a szakmán belül?
– Minél több olyan sporteseményre szeretnék eljutni, ahol még nem jártam. Elsősorban olyan autóversenyekre gondolok, mint az Indianapolis 500, a lemans-i 24 órás és több mint hét év kihagyás után újra fényképeznék MotoGP-futamot is. Klassz lenne síversenyt, síugrást, bobversenyt, jégkorongot fényképezni. Illetve álmom, hogy eljussak egy Grand Slam-tenisztornára vagy Super Bowl-döntőre.

Tóth Zsombor fotója, amit Nico Rosbergről készített
Fotó: Tóth Zsombor

 

Az év fotói 2016 – Pictures Of The Year 2016 című illusztris kiadványba 95 alkotó fotója került be, köztük a soproni fotósé.

 

Hírességek Tóth Zsombor fotóin
Tóth Zsombornak sikerült lencsevégre kapni többek között Cristiano Ronaldót, Lionel Messit vagy épp Talmácsi Gábort.

A soproni fotós ügyel rá, hogy egyedi eseményt rögzítsen
Fotó: Tóth Zsombor

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.