2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb XV.kerület

Szülinapra készül a mentőállomás

Ötéves szülinapját ünnepeli hamarosan az új rákospalotai mentőállomás, amely felerészben állami, felerészben a XV. kerületi önkormányzat támogatásával valósult meg 2012-ben. 

A volt „orosz kórház”, ma Pestújhelyi Egészségliget területén épült állomás munkatársai a XIV., XV. kerület és az agglomeráció egy részében a sürgősségi betegellátás területén kiemelkedő szolgálatot nyújtanak.


Öt évvel ezelőtt, 2012-ben adták át a mentőállomást

Méltatlan körülmények között, Rákospalotán a régi MÁV-telepen, a Mentő utcában működött 2012-ig az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) XV. kerületi állomása. A 2010 előtti szocialista városvezetés a Bethlen Gábor utcában biztosított volna helyszínt egy új mentőállomás építésének, de ott a környékbeli családi házak miatt ez nem lett volna ideális sem a mentőknek, sem az ott élőknek.
Végül a Fidesz–KDNP vezetésű önkormányzat 2011-ben új helyszínt javasolt a volt „orosz kórház”, ma Pestújhelyi Egészségliget területén.

Összesen 37-en dolgoznak az állomáson

– Akkor is hittünk abban, hogy a helyszínen kialakuló egészségügyi, szociális, oktatási-felsőoktatási, kulturális-közművelődési, sport-rekreációs és ezekkel összefüggő lakófunkciót tartalmazó kiépítendő intézményegyüttest a mentőszolgálat szerves módon támogathatja majd – mondta lapunknak az akkori polgármester, jelenlegi országgyűlési képviselő, László Tamás, aki hozzátette: a megvalósult új épület nem kíván versenyre kelni a műemléki védettséget élvező közeli szecessziós épületekkel, inkább a környező családi házas övezetbe illeszkedik. A négykocsis, közel 340 négyzetméteres állomáson 15 mentő-gépkocsivezető, 16 ápoló, 6 mentőtiszt, illetve mentőorvos teljesít szolgálatot. A gépjárműparkba egy esetkocsi, egy kiemelt mentőgépkocsi és két mentőgépkocsi tartozik. Az itt dolgozók évente több mint 12 ezer mentőfeladatot láthatnak el immár az életmentés kiemelt feladatának megfelelő háttérrel.
– A mentők napja alkalmából Csonka László önkormányzati képviselővel meglátogattuk a mentőállomást. Szeretném, ha méltóképp ünnepelnénk meg az ötödik születésnapot, ezért azt javasoltam, tartsunk nyílt napot a mentőállomás területén, ennek keretében az önkormányzattal együtt lássuk vendégül a kerületben és az agglomerációban élő, a mentők munkája iránt érdeklődőket. Célom, hogy a Pestújhelyi Egészségliget intézményi együttesének fejlesztése minél szélesebb körben szolgálja a lakosságot az elkövetkező években, ennek érdekében pedig az egészségügyi kormányzat és az OMSZ az önkormányzattal együttműködve közösen határozza meg a mentőállomás helyét és szerepét ebben az együttesben, és az együttműködési készségét egy szándéknyilatkozatban rögzítse.


Az ötéves évfordulót 2017. július 8-án ünnepelnék meg.

Kapcsolódó Cikkek