2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Extra

Szülnie kell a gyógyulásáért a Virtuózok sztárjának

A Svájcban élő Bonino Anna-Sophiánál két éve diagnosztizáltak szklerózis multiplexet. Annát azonban súlyos betegsége ellenére orvosai nemhogy óva intették volna a gyerekvállalástól, egyenesen javasolták, hogy mihamarabb vállaljon gyermeket, ugyanis előfordulhat, hogy a terhesség alatt felszabaduló hormonok megállítják állapotának romlását. 

Egy egész ország lenyűgözve követi a Duna Televízió Virtuózok című tehetségkutató műsorában megismert Bonino Anna-Sophia produkcióit. A Svájcban élő 22 éves hegedűs hatéves kora óta játszik a hangszeren. Svájcban már több hegedűversenyen is részt vett, nagyon jó eredményeket ért el, idén pedig a magyar közönségnek és szeretteinek szeretné magát megmutatni a televízióban. 


– A műsorba azért jelentkeztem, hogy örömet okozzak a nagyszüleimnek, akik itt élnek Magyarországon, illetve hogy reményt tudjak adni az embereknek. Ritkán találkozunk, de nagyon szerettem volna, hogy legyen egy nagyobb, közös élményünk. Már csak azért is megérte jelentkezni a Virtuózokba, hogy kicsit összébb hozza a családunkat – mesélte. 

Anna-Sophia karrierje azonban veszélybe került, amikor 17 évesen egyik napról a másikra rendkívül fáradékony lett, nem tudott koncentrálni és ott kellett hagynia a gimnáziumot. Később egyre furcsább tüneteket produkált, míg egyszer csak lezsibbadt a fél oldala. Bár az orvosai még ekkor is „csak” pánikbetegségre gyanakodtak, végül húszéves korában megkapta a félelmetes diagnózist: szklerózis multiplexben szenved. 


– Azt mondják, hogy ez a betegség előbb-utóbb le fog építeni, de én ebben nem hiszek. Emlékszem, napra pontosan két éve kaptam meg a diagnózist. Az első percben nem akartam elhinni, de utána megráztam magam és kerestem a lehetőségeket. A családomnak és a barátaimnak nehezebb volt: nagyon megijedtek, emlékszem, még a volt barátom is sok anyagot küldött nekem a betegségről és a kezeléséről. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy nem kérem az orvosok szerint hatásos kortizonkezelést, mivel csupán ötven százalék esélye van annak, hogy elmúlnak a tünetek. Ellenkező esetben azonban több kárt okoz a belső szervekben– mondta Anna-Sophia, aki rendszeres böjtöléssel és helyes táplálkozással igyekszik formában tartani magát. 

Nyárra már köszönhetően a műsornak rendkívül sok meghívást kapott Anna országszerte, és szerencsére betegsége nem akadályozza abban, hogy a zeneirodalom valamennyi művét le tudja játszani. A pozitív emberek és a zene szeretetében látja sikerének és stabil állapotának a kulcsát, ami szerinte segíteni fogja vágyai elérésében, miszerint zenetanárként keresse meg a kenyerét. Az ifjú zenész orvosai szintén bizakodóak, sőt igen érdekes tanácsot adtak Anna-Sophiának. 

– Magam is meglepődtem, hogy orvosaim kifejezetten ajánlották nekem a gyermekvállalást, ugyanis szinte biztos, hogy genetikai oka is van problémának, mivel két unokatestvérem is hasonló betegségben szenved, illetve anno a nagymamám is. Kutatások bizonyították, hogy a terhesség alatt felszabaduló hormonok jó hatással vannak a betegség lefolyására, rengeteget javíthatnak még fiatalon az állapotomon, sőt ezek a hormonok ritka esetben meg is állíthatják a folyamatot – mondta el Anna-Sophia.  

Czeizel is hitt a terhesség pozitív hatásában

A közel két évvel ezelőtt elhunyt Czeizel Endre szerint is jótékony hatással van a várandósság a szklerózis multiplexes betegek életminőségére. 

– Ha egy szklerózis multiplexes beteg többször szül, hosszabb ideig él. Szinte úgy néz ki, hogy a terhesség jótékony hatással van a betegség lefolyására – mondta a néhai orvos-genetikus 2010-ben. 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Rekordbevétellel indított A hihetetlen család 2

  Rekordbevétellel indított A hihetetlen család 2

  A hihetetlen család 2 című animációs film 180 millió dolláros bevételt hozott első hétvégéjén az észak-amerikai mozikban, és ezzel minden idők rekordját megdöntötte a trükkfilmek kategóriájában.

 • Tatai Robi: Szívesen vállalnánk babát

  Tatai Robi: Szívesen vállalnánk babát

  Tatai Robi a Séfek Séfe nyertese egy hete vette feleségül szerelmét, Barbit. Az ismert szakács boldog, hogy megtalálta élete párját, akivel közös építkezésbe és családalapításba kezdenek.

 • Hűtlenséggel vádolják, de nem válik Beckham

  Hűtlenséggel vádolják, de nem válik Beckham

  Victoria és David Beckham cáfolják, hogy válnának. Habár az elmúlt hetekben egy fiatal, lányról kezdtek el pletykálni, miszerint ő a focista szeretője és ezért Victoria már válni akar, most a sajtósa oszlatta el a híreket.

 • Erzsébet királynő odavan Meghanért

  Erzsébet királynő odavan Meghanért

  Meghan Markle május közepén házasodott be a brit királyi családba és máris abban a kegyben részesült, hogy kettesben tölthetett egy napot a királynővel.