EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Belföld

Takács Szabolcs: Magyarországról nem fog bejutni illegális bevándorló sehova

Finnországban és az Európai Unió július 1-től soros elnökénél, Észtországban tárgyalt kedden és szerdán Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, és biztosította vendéglátóit arról, hogy Magyarország területéről se Észak-Európába, se máshova nem fog bejutni illegális bevándorló.

Az államtitkár az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy mindkét országban uniós ügyekért felelős kormánytisztség-viselőkkel – szakállamtitkári, külügyminiszter-helyettesi szinten -, továbbá az EU ügyeiben járatos parlamenti képviselőkkel, bizottsági vezetőkkel találkozott. Emlékeztetett arra, hogy épp hétfőn látta vendégül Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök kollégáját, Jüri Ratas észt kormányfőt, hogy – az általános gyakorlat szerint – konzultáljon a leendő EU-elnökséggel.


Az államtitkár rámutatott arra, hogy Észtország példátlan helyzetben veszi át az elnökséget: egy tagállam – az Egyesült Királyság – kilépési tárgyalásainak kezdetén. Felidézte, hogy az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn elfogadta a kilépésről szóló tárgyalások megindításának európai bizottsági javaslatát, és ezzel elhárult az utolsó akadály is az egyeztetések megkezdése elől. Takács Szabolcs megvitatta finn és észt tárgyalópartnereivel a brit kilépés (Brexit) legújabb fejleményeit. Az államtitkár arról tájékoztatta észt kollégáit, hogy Magyarország támogatja a bizottság javaslatát, munkáját, és azt szeretné eléri, hogy mind az Európai Unió, mind az Egyesült Királyság végül “nyertes helyzetben” lenne. Magyarország nem a kapcsolatok leépítésében érdekelt, hanem korrekt kilépést követően minél átfogóbb kapcsolatrendszerben az EU és Nagy-Britannia között – mondta.

A tárgyalásokon szóba került a migráció. Takács Szabolcs a kölcsönösen előnyös hosszútávú elemeket próbálta középpontba helyezni a megbeszéléseken, hogy miként lehet a migrációs folyamatot leginkább ellenőrzés alá vonni. Megismételte, hogy Magyarország támogatja azt a német-olasz kezdeményezést, amely szerint az EU hozzon létre határellenőrzési missziót Líbia és Niger határán, és az afrikai migránshullámot meg kell próbálni Európán kívül, még Afrikában ellenőrzés alá vonni. Hangsúlyozta: Magyarország azt tudja garantálni, hogy migránsok illegálisan Magyarország területéről se Észak-Európába, se máshova nem fognak bejutni.


Szó esett még arról, hogy milyen reformok szükségesek az EU gazdasági versenyképességének megtartásáról, erősítéséről. Takács Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy magyar az unió egyik legjobban teljesítő gazdasága, komolyan veszi és betartja az EU gazdasági és pénzügyi szabályait, erősíti és nem gyengíti az uniót.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  A jövő heti EU-csúcs előkészítése keretében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felkereste hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

 • Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  A jó magyar-ukrán kapcsolatokban “vagyunk érdekeltek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség jogai semmilyen formában se csorbulhassanak” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Ungvárhoz közeli Alsószlatina gyógyüdülőhelyen.

 • Kukában landoltak a szemetesek!

  Kukában landoltak a szemetesek!

  Nem akármilyen szelfivel rukkoltak elő az FKF munkatársai, akik jelentkeztek a Meglepkék Legőrültebb Brigád elnevezésű felhívására.

 • Változik az Eurojackpot ára

  Változik az Eurojackpot ára

  A Szerencsejáték Zrt. közleményben tudatta, hogy az Eurojackpot alapjátékának ára az elmúlt hét euró árfolyam-változása miatt a Részvételi Szabályzat értelmében 2018.