2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Terrorizmus miatt elítéltek egy kamaszlányt

Egy dániai törvényszék kedden terrorizmus miatt elítélt egy 17 éves kamaszlányt, aki állítólag régi általános iskolája és egy koppenhágai zsidó oktatási intézmény ellen tervezett merényletet.

Úgy tudni, hogy az iszlámra áttért dán lány a Koppenhágától 65 kilométerre nyugatra fekvő Kundby faluban lakott. Twitteren felvette a kapcsolatot az Iszlám Állam terrorszervezettel, és nagyon rövid idő alatt radikalizálódott.


A tavaly januárban őrizetbe vett lánynál pokolgép készítéséhez szükséges, kereskedelmi forgalomban kapható vegyi anyagokat és berendezéseket találtak. A hatóságokat a lány szülei értesítették, akik aggódtak a pincéjükben zajló kémiai kísérletek miatt.

Bár szakértők szerint a kamasznál talált anyagokból nem lehetett volna különösebben veszélyes fegyvert előállítani, a holbaeki bíróság szándékára tekintettel elítélte a lányt. Büntetésének mértékét csütörtökön állapítják meg. Terrorizmus miatt akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhat Dániában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.