EUR: 322,83 Ft
CHF: 285,94 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Története legnagyobb felújításán esik át a Sydneyi Operaház

Története legnagyobb szabású felújításán esik át a Sydneyi Operaház. Az ikonikus épület felújítása május végén kezdődik – közölte az ausztrál média.

A Sydney-öböl arculatát meghatározó vitorlaalakú épület külsejéhez nem nyúlnak, ám a belső színháztér teljes renováláson megy keresztül, elsősorban azokat az akusztikai problémákat akarják megoldani, amelyek az intézmény több mint 40 évvel ezelőtti megnyitása óta fennállnak.


Korszerűsítik a gépészeti eszközöket, a zsinórpadlást, az emelőket és a világítást, továbbá az közismerten gyenge akusztikát is javítják.

A felújítást a hat színház-, illetve koncertterem közül a második legnagyobbal, az 1500 férőhelyes Joan Sutherland Színházzal (JST), a tulajdonképpeni operaszínpaddal kezdik, ahol szombaton tartják a felújítás előtti utolsó előadást, a Diótörő című balettet. A komplexum további öt előadóterme nyitva tart a JST héthónapos renoválása idején.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő épületet megújító projekt a tervek szerint 273 millió ausztrál dollárba (56 milliárd forintba) kerül. A felújítási munkákkal azt az ausztrál vállalatot bízták meg, amely az eredeti színházi gépészeti eszközöket felszerelte.

Az operaházat II. Erzsébet brit királynő 1973. október 20-án avatta fel. Az operaház a székhelye a sydneyi szimfonikus zenekarnak, a filharmonikusok kórusának, valamint a városi színháznak is.

A Sydneyi Operaház előadásait évente több mint másfél millió néző látogatja, az épületet pedig nyolcmillióan csodálják meg.

Kapcsolódó Cikkek