EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Belföld

Vér folyhat Macedóniában

Egy hetet töltött a PestiSrácok.hu és a Demokrata közös stábja Macedóniában, ahol hónapok óta polgárháborús hangulat uralkodik. A feszültség oka egy régóta létező, etnikai-kulturális ellentéttel felturbózott politikai krízis, amelyre a helyiek szerint Soros György még egy lapáttal rá is tesz.

Soros György magyar származású amerikai üzletember /Fotó: MTI/EPA/Alejandro García

Soros György keze mindenütt ott van, még Macedóniában is. A milliárdos ugyanis mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyílt társadalom eszméje mögé bújt nagyhatalmi erők kezére játssza ezt a stratégiailag igen fontos országot, amely Magyarország mellett jelenleg az egyik legfontosabb bástyája a migrációs áradat visszaverésére kiépült védelmi vonalnak.


Az országban lévő válságnak több oka van. Az első egy régi macedón–albán etnikai feszültség. Ezt tetézte a mostani politikai válság. Tavaly decemberben tartottak előrehozott választásokat, ahol az addig is kormányzó jobboldal győzött ugyan, de nem szerezte meg a többséget. A baloldali kommunista utódpárt az albán pártokkal szövetkezett. Ők azonban nem kaptak kormányalakítási megbízást a köztársasági elnöktől, mert szerinte a baloldali–albán koalíció veszélyezteti az ország egységét. Patthelyzet alakult ki. A helyzetet pedig a menekültválság súlyosbította. Macedónia – Magyarországhoz hasonlóan – kerítést emelt határán, ami persze nem tetszett a Soros György-féle civileknek.

Több hónapon keresztül viszonylag békésen folytak az utcai tüntetések Szkopjéban és néhány nagyobb macedón városban. Április 27-én azonban jobboldali tüntetők betörtek a parlament épületébe, mert szerintük a baloldali pártok törvénytelenül választottak új házelnököt.


/Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovski

Az esetről  Nenad Mircevski, a Republika magazin újságírója elmondta, hogy a magyarországi helyzethez hasonlóan itt is provokáció történt, hiszen a baloldali politikusok pontosan tudták, hogy mikor lesz a legnagyobb tömeg az épület előtt, akiket könnyen be lehet állítani náciként, huligánként. Kétségtelen, hogy nagyon ismerős a helyzet.

/Fotó: MTI/EPA/Nake Batev

A Macedóniában élő, amerikai származású újságíró, Chris Delisso is megerősítette ezeket az állításokat, és hozzátette: a baloldali pártok a civil szervezetek segítségével egyfajta bűnszövetkezetté alakultak, és a magyar baloldalhoz hasonlóan bármit képesek megtenni annak érdekében, hogy hatalomra jussanak. Ennek bizonyítéka, hogy Zoran Zaev megígérte az albánoknak, hogy minden követelésüket tejesíti, ha segítenek neki legyőzni Nikola Gruevszki miniszterelnököt, és még az sem számít, hogy egy esetleges incidens nem csupán Macedóniát, hanem az egész balkáni régiót lángba boríthatja. Itt tartunk most. A lakosság nem akar vért, de nem lát más megoldást.

Orbán Viktor neve egyébként az egész országban jól ismert. Amikor egy baloldali megtudta, hogy magyarokkal beszélgetnek, egyből felmerült a kerítésépítés, a kirekesztés és Soros György neve, aki véleményük szerint a legnagyobb segítség, amit az albánok kaphatnak az elnyomó jobboldallal szemben. Ezzel szemben a jobboldal – ahogy a Stop Operation Soros (Állítsuk meg Sorost!) nevű mozgalmat alapító Nikola Srbov is – a magyar miniszterelnököt hősnek tartja és irigykedve figyeli magyarországi tevékenységét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  A jövő heti EU-csúcs előkészítése keretében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felkereste hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

 • Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  A jó magyar-ukrán kapcsolatokban “vagyunk érdekeltek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség jogai semmilyen formában se csorbulhassanak” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Ungvárhoz közeli Alsószlatina gyógyüdülőhelyen.

 • Kukában landoltak a szemetesek!

  Kukában landoltak a szemetesek!

  Nem akármilyen szelfivel rukkoltak elő az FKF munkatársai, akik jelentkeztek a Meglepkék Legőrültebb Brigád elnevezésű felhívására.

 • Változik az Eurojackpot ára

  Változik az Eurojackpot ára

  A Szerencsejáték Zrt. közleményben tudatta, hogy az Eurojackpot alapjátékának ára az elmúlt hét euró árfolyam-változása miatt a Részvételi Szabályzat értelmében 2018.