EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Külföld

Vigyázzon! Terrorveszélyre figyelmeztetnek Egyiptomban

Számos nyugati ország nagykövetsége figyelmeztette egy lehetséges merényletre Egyiptomban tartózkodó állampolgárait, miután egy helyi terrorszervezet támadással fenyegette meg az egyiptomi hatóságokat.

A Haszm (Határozottság) elnevezésű terrorszervezet a Telegram internetes oldalon közzétett bejegyzésében jelentette be, hogy szerdán, helyi idő szerint este hét órakor merényletet hajt végre az ország területén. A fenyegetés nem tért ki arra, hogy milyen merényletet tervez elkövetni a terrorszervezet. Üzenetében a Haszm egy korábbi merényletéről készített fényképet is közzétett, melyen több rendőr holtteste látható.


A nyugati országok helyi nagykövetségei ezért arra kérték Egyiptomban tartózkodó állampolgáraikat, hogy kerüljék a környékbeli kormányzati épületek, a rendőrségi és katonai ellenőrzőpontok, és a főváros, Kairó forgalmasabb belvárosi részeinek környékét: ezek ugyanis azok a helyszínek, ahol a Haszm általában merényleteket szokott végrehajtani.

A Haszm utoljára januárban fenyegetett “előre” merénylettel; akkor a meghirdetett órában a terrortámadás helyett a szervezet végül egy videót tett közzé, mely az általa elkövetett merényleteket taglalta.

Azóta, hogy a hadsereg 2013-ban megdöntötte Mohamed Murszi iszlamista elnök hatalmát, a katonák és a rendőrök rendszeresen szélsőségesek célpontjai Egyiptomban, különösen a Sínai-félsziget északi részén, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szárnya is működik.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kutyák képesek leolvasni az érzelmeket az arcról

  A kutyák képesek leolvasni az érzelmeket az arcról

  A kutyák képesek leolvasni az érzelmeket az emberek arcáról – derült ki a Learning & Behavior című folyóiratban publikált új tanulmányból, amely korábbi vizsgálatok eredményeit megerősítve azt is kimutatta, hogy az emberi arckifejezésekből kiolvasott negatív, vagy pozitív érzelmek feldolgozására az agyuk különböző részeit használják az állatok.

 • Kelet-Európa népessége zsugorodik, miközben Nyugat-Európáé nő

  Kelet-Európa népessége zsugorodik, miközben Nyugat-Európáé nő

  A kivándorlás a közép- és kelet-európai országokból jelentősen csökkentette 1990 óta a térség országainak népességét, és növelte Nyugat-Európáét – mutatták ki az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) és a bécsi Wittgenstein Demográfiai Központ kutatói.

 • Kórházba vitték Michael Jackson édesapját

  Kórházba vitték Michael Jackson édesapját

  Súlyos, valószínűleg végstádiumú daganatos betegséggel kórházba vitték Joe Jacksont, a néhai Michael Jackson édesapját, a Jackson család fejét – jelentette pénteken az amerikai és a brit média.