EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Egyéb Szekszárd

A Debreceni Református Nagytemplomban énekelt a Gárdonyi kórus

A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál keretében megtartott Kárpát-medencei Református Kórustalálkozón énekelt a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes Debrecenben.

„Bis orat qui bene cantat”, azaz kétszer imádkozik, aki jól énekel – mondta Szent Ágoston. Az intelem mindenkire érvényes. Arra is, aki az egyházi zenét műveli és arra, is, aki hallgatja. Szamosi Szabolcs, a rendező Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az egyházzenei fesztivált mindig pünkösd köré csoportosítva rendezik meg. A Con Spirito (Lélekkel) elnevezéssel egyrészt a vallásos embereket szólítják meg, de azokat is, akik a komolyzene iránt érdeklődnek. A program sokszínűségét mutatja, hogy a középkori egyházi muzsikától a könnyűzenéig egyaránt megszólalnak zenei alkotások.


A Debreceni Református Nagytemplom, a legnagyobb református templom az országban

Jól érzékelteti ezt, hogy a különböző egyházi, gyülekezeti kórusok mellett olyan hírességek is szerepeltek a fesztivál műsorán, mint a Choir of New College Oxford, amely az Egyesült Királyság egyik leghíresebb, legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekegyüttese, vagy a jól ismert King’s Singers. Utóbbi negyvenkilenc éve alakult, több mint százötven lemez, két Grammy-díj, sok ezer telt házas koncert a világ minden táján: ezek a számok jellemzik napjaink egyik, ha nem a legjobb a cappella énekegyüttesét.

Összkari éneklés a nagytemplomban
Fotó: Kincses Ernő

A reformáció 500. és a magyar reformátusság kezdete 450. évfordulójának tiszteletére rendezett fesztivál részeként június elején megtartott Kárpát-medencei Református Kórustalálkozón a Debreceni Református Nagytemplomban felkérésre közreműködött a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes is többek között beregszászi, nagyváradi, debreceni, marosvásárhelyi, budapesti kórusokkal együtt. A Gárdonyi együttes műsorában Kodály Zoltán: Szép könyörgés, Felix Mendelssohn-Bartholdy: Csak Tehozzád térek, Uram, Cesar Franck: Panis angelicus, Tillai Aurél: 42. zsoltár és Georg Philipp Telemann: 117. zsoltár című alkotásai szerepeltek. Hangszeres kísérők voltak: Lozsányi Tamás (orgona), Szabó Dóra Karola, Németh-Vadas Ida (hegedű), Kemény György (brácsa), Abonyi Blanka (gordonka). Énekes szólisták: Árki Inez (mezzoszoprán), Steiner Gáborné (szoprán), Varga Tiborné (alt). A Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttest az alapító karnagy, Naszladi Judit vezényelte.


Az énekkar a Kossuth Utcai Református Egyházközség meghívására a hivatalos fesztiválprogram után emlékezetes hálaadó istentiszteleten szolgált az úgynevezett Verestemplomban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.