2018. augusztus 17., péntek
Jácint

Belföld

A hónap végéig lehet pályázni az európai utazási támogatásra

A hónap végéig pályázhatnak az érintett magyar iskolák és diákok az ingyenes InterRail-bérlet alapötletére épülő uniós utazási támogatásra, amely által Magyarországról a kísérleti időszakban 68 fiatal juthat ingyenes uniós országokba érvényes menetjegyhez – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

A képviselő elmondta, az első szakaszban két és félmillió eurós (mintegy 775 millió forint) költségvetéssel megvalósuló Move2Learn elnevezésű program kiírása szerint az utazási utalványokat – menetjegyeket – a kísérleti szakaszban azok az iskolák, osztályok és diákok nyerhetik el, akik részesei az európai eTwinning projektnek és június 30-ig regisztrálják erre vonatkozó pályázatukat.


A program során legalább 5000, legalább 16 éves fiatal számára nyílik lehetőség arra, hogy – egyénileg, vagy az iskolai osztályukkal közösen – külföldre utazzanak. Főként kis létszámú csoportok, de húszfős osztályok is beadták jelentkezésüket. Az Európai Bizottság által megbízott szervezet döntése alapján kiválasztott nyerteseknek 2017. augusztus 1. és 2018. december 31. között kell lebonyolítaniuk a legfeljebb 2 hetes európai utazást.

A kísérleti programot követően az eredeti elképzelés szerint minden tizennyolcadik életévét betöltő európai fiatal egy huszonkét napra szóló ingyenes InterRail-bérletet kapna, amellyel bejárhatja az EU országait. A tesztidőszak tapasztalatai alapján döntik majd el, hogy miként tudják tovább bővíteni az érintettek körét és fenntartható pályára állítani a programot – közölte a képviselő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Petike apját okolja az anya

  Petike apját okolja az anya

  Sosem bocsátom meg a férjemnek, hogy öngyújtót adott a fiam kezébe, majd hagyta meghalni a tűzben Petikét. Azt kívánom neki, hogy élete végéig börtönben üljön – nyilatkozta a Lokálnak Csebján Gizella, akinek ötéves gyermeke hétfőn égett halálra kosdi otthonuk fészerében.

 • Kipakolhat az ügyészség a kémügy részleteiről

  Kipakolhat az ügyészség a kémügy részleteiről

  Megkezdődött az MSZP kormányok titkosszálgalati vezetői, Galambos Lajos, Laborc Sándor és Szilvásy György ellen lefolytatott büntetőügy titkos iratainak felülvizsgálata – értesült a Magyar Idők.

 • Hamisan vádolták a fideszes képviselőt

  Hamisan vádolták a fideszes képviselőt

  A VIII. kerületi rendőrkapitányságot bízta meg a Központi Nyomozó Főügyészség aazl, hogy nyomozzák ki, ki próbálta hamis váddal besározni a kampány során a Fidesz-KDNP tapolcai képviselőjelöltéjét, Fenyvesi Zoltánt.