EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Debrecen

A jövő év végére felépül a déli ipari park

A déli ipari park megépülésével unikális gazdasági zóna jön létre Debrecenben – mondta Papp László polgármester, a terület infrastrukturális fejlesztésének projektnyitó rendezvényén. Megtudtuk, a fővároson kívül nincs még egy olyan ipari park Magyarországon, amely nemzetközi reptér közvetlen szomszédságában működne.

Debrecen önkormányzata a „Debrecen Déli Gazdasági Övezet infrastruktúrájának fejlesztése” című pályázatát még tavaly augusztusban nyújtotta be, megnyerésével 4 milliárd 518 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházás tervezett összköltsége: 4.628 millió Ft, ebből 110 millió Ft önerő. A támogatási szerződés tavaly december 20-án lépett hatályba, a beruházás megvalósítására 36 hónap áll rendelkezésre. Az eltérő tulajdonviszonyok miatt a projekt konzorciumi formában valósul meg. A konzorciumot a tulajdonosok alkotják, a konzorcium vezetője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a konzorcium tagjai: a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Cívis Ház Zrt. A támogatási konstrukció célja a vállalkozói környezet és az üzleti infrastruktúra, az önkormányzati tulajdonú iparterületek, ipari parkok, tudományos és technológiai parkok fejlesztése, iparterületek alapinfrastruktúrájának a kiépítése, bővítése, az iparterületek elérhetőségét és feltárását segítő vonalas infrastruktúrák kialakítása.


Megvalósítás helyszíne: a Debreceni Repülőtér északi részétől a Mikepércsi úttal párhuzamosan Mikepércs irányába kialakítandó önkormányzati, illetve a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., valamint részben a Cívis Ház Zrt. tulajdonában lévő 84 hektár terület. A 2019-ig tartó fejlesztés eredményeképpen a Debreceni Nemzetközi Repülőtértől délre olyan iparterület jön létre, mely lehetőséget biztosít vállalkozások betelepülésére, új telephelyek kialakítására. A fejlesztés megvalósítása munkalehetőségeket teremt, hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, a város lakosságának növekedéséhez. A parkba költöző vállalkozások munkaerő igényének kiszolgálását a Foglalkoztatási Paktum segíti. A projekttevékenység keretében tervezett fejlesztések között szerepel két, a terület telekhatárán található közműudvar kialakítása, melybe becsatlakozik a hírközlési, alépítményi hálózat, az ivóvíz- és szennyvíz csatornahálózat, a gázhálózat, és az elektromos hálózat.  A terület megközelíthetőségét segítő úthálózat kiépítése a tervek szerint két ütemben valósul meg. Az I. ütem részeként a Kanális utcával párhuzamosan haladó szakasz, a II. ütem részeként pedig a Tesco áruház körforgalmától a Halász utcáig tartó útszakasz kerül kialakításra. A Debreceni Repülőtér déli részétől a Mikepércsi úttal párhuzamosan Mikepércs irányában található 200 hektár méretű ipari terület könnyen megközelíthető lesz közúti, vasúti és légi közlekedési eszközökkel egyaránt. A Déli Ipari Park vezető szerepet kíván betölteni a régióban, amely illeszkedik Debrecen hosszú távú stratégiájához, nemzetközi színvonalú szolgáltatási köre pedig tovább erősíti Debrecen versenyképességét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.