2019. február 22., péntek
Gerzson

Életmód

A Káli-medence a magyar Provence

A Káli-medence az egyik legfelkapottabb belföldi turistacélpont. A környéket a számos kulturális és természeti látnivaló, illetve a sajátos Balaton-felvidéki környezet miatt sokan csak úgy hívják: a magyar Provence. Aki nemcsak vendégként szeretne ellátogatni a néhány apró falu egyikébe, hanem ingatlant is vásárolna, nehéz helyzetben van. Óriási a verseny az eladó házakért.

A közvetítők szerint hatalmas a kereslet, de alig találni eladó ingatlant, telket a Káli-medencében. A használt ingatlanokat inkább felújítják és eredeti formájukban őrzik meg. Ha egy lakóház menthetetlennek bizonyul, a tulajdonosok csak a településképnek megfelelő épületet húzhatnak fel a helyére. Új építésű ingatlan nagyon kevés van a piacon. Nagy részük szálláshelyadó panzió, vendégház, amely a megnövekedett turistaforgalmat igyekezik kiszolgálni. A telekhiány miatt egyre többen vásárolnak szőlőt, gyümölcsöst.


Ezeken – szintén szigorú szabályozás mellett – kisebb pince, présház építhető. Az új építésű ingatlanok négyzetméterára 300 ezer forint fölött, míg a régebbieké 200–300 ezer forint között mozog – derül ki az OTP Ingatlanpont kínálatából. Az eladósorba kerülő ingatlanok pillanatok alatt el is kelnek, hatalmas a verseny a vásárlók között. Budapestről egyre többen költöznének el az idilli, vidéki hangulatú környezetbe, ami tovább hajtja a keresletet, illetve növeli az árakat. – Aki ingatlant vásárolna, számítson arra, hogy a megszokottnál hosszabb ideig kell várnia a megfelelő házra, telekre. A legjobb megoldás, ha a környéken otthonosan mozgó ingatlanközvetítőhöz fordul, aki naprakészen ismeri a kínálatot, és eligazodik a környékre jellemző viszonyok között – véli Léman Mónika, az OTP Ingatlanpont veszprémi irodájának vezetője.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A házi kenyér a legfinomabb

  A házi kenyér a legfinomabb

  Nagyanyáink, dédanyáink otthon sütötték a kenyeret, és bizony komoly munka volt a dagasztás, a kelesztés és a ropogósra sütés. A sütéshez már előző nap felkészültek, de másnap kora reggel 4-5 órakor kezdődött az igazi munka, hogy délre elkészüljön a friss kenyér, ami minősítette a háziasszonyt.

 • Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Olyan rákkeltő anyagot mért határérték feletti mennyiségben a kínai Flying Tiger őrölt gyömbértermékében a NÉBIH, amely az emberi örökítőanyagon keresztül a születendő gyermekeknél súlyos mutációt okozhat, ezért figyelmeztetnek: aki ilyet vett, ne fogyassza el.

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.