2018. október 20., szombat
Vendel

Életmód

A Káli-medence a magyar Provence

A Káli-medence az egyik legfelkapottabb belföldi turistacélpont. A környéket a számos kulturális és természeti látnivaló, illetve a sajátos Balaton-felvidéki környezet miatt sokan csak úgy hívják: a magyar Provence. Aki nemcsak vendégként szeretne ellátogatni a néhány apró falu egyikébe, hanem ingatlant is vásárolna, nehéz helyzetben van. Óriási a verseny az eladó házakért.

A közvetítők szerint hatalmas a kereslet, de alig találni eladó ingatlant, telket a Káli-medencében. A használt ingatlanokat inkább felújítják és eredeti formájukban őrzik meg. Ha egy lakóház menthetetlennek bizonyul, a tulajdonosok csak a településképnek megfelelő épületet húzhatnak fel a helyére. Új építésű ingatlan nagyon kevés van a piacon. Nagy részük szálláshelyadó panzió, vendégház, amely a megnövekedett turistaforgalmat igyekezik kiszolgálni. A telekhiány miatt egyre többen vásárolnak szőlőt, gyümölcsöst.


Ezeken – szintén szigorú szabályozás mellett – kisebb pince, présház építhető. Az új építésű ingatlanok négyzetméterára 300 ezer forint fölött, míg a régebbieké 200–300 ezer forint között mozog – derül ki az OTP Ingatlanpont kínálatából. Az eladósorba kerülő ingatlanok pillanatok alatt el is kelnek, hatalmas a verseny a vásárlók között. Budapestről egyre többen költöznének el az idilli, vidéki hangulatú környezetbe, ami tovább hajtja a keresletet, illetve növeli az árakat. – Aki ingatlant vásárolna, számítson arra, hogy a megszokottnál hosszabb ideig kell várnia a megfelelő házra, telekre. A legjobb megoldás, ha a környéken otthonosan mozgó ingatlanközvetítőhöz fordul, aki naprakészen ismeri a kínálatot, és eligazodik a környékre jellemző viszonyok között – véli Léman Mónika, az OTP Ingatlanpont veszprémi irodájának vezetője.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Mérgező is lehet a dísztök

    Mérgező is lehet a dísztök

    A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoznak: gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

  • A Pignon menü története

    A Pignon menü története

    A Thália Színházban a Legyen férfi, Monsieur Pignon! című előadás szereplői, Pindroch Csaba és Gubás Gabi tehetségüket a tűzhely mellett is bizonyíthatták, hiszen Ferencz Gábornak, a Sophie séfjének dolgoztak a keze alá.