2019. január 24., csütörtök
Timót

Belföld

A TASZ-t is Soros György pénzeli

Több mint 420 millió forintot kapott tavaly a Társaság a Szabadságjogokért Közhasznú Egyesület (TASZ) Soros Györgytől – írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

A napilap a TASZ 2016-os gazdasági beszámolójára hivatkozva közölte: Soros György a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatán és a Sigrid Rausing Truston (SRT) keresztül 426 695 142 forintot adott a TASZ munkatársainak fizetésére és a szervezet programjaira. A Magyar Idők szerint a jelentésben egyetlen hazai forrás szerepel: egy magyar pénzintézet egymillió forinttal támogatta a fogyatékkal élő gyerekeket segítő MONDO programot.


Az OSF öt TASZ-os projektet támogatott. Ezek közül a lap a drogliberalizációs programot említette elsőként, amelyre Soros György alapítványa, “megosztva bizonyos fogyatékosügyi intézkedésekkel”, több mint 30 millió forintot biztosított.

A legnagyobb összeget, 188 millió forintot 2015-2016-os intézményi támogatás címén kapta a társaság – írták. A TASZ népszerűsítésére, “az adományozók és az önkéntesek számának szaporítására” 34 millió áll 2017 végéig az egyesület rendelkezésére “Soroséknak köszönhetően”.


Az SRT “tetemes összeggel támogatta például a cigány lakosság mozgósítását” – írta a Magyar Idők, hozzátéve: ez a TASZ megfogalmazása szerint olyan roma jog- és érdekvédelmi szervezetek feltérképezését jelenti, amelyekkel együttműködve igyekeznek előmozdítani a roma választópolgárok aktív állampolgárságát. A 2015 óta futó ilyen programokra 146 millió forintot kapott a TASZ. “A beszámolóból kiderül, hogy ebből a pénzből kampányoltak a 2016. október 2-án tartott kvótanépszavazás ellen is” – tette hozzá a lap.

Az SRT vezetőségének tagja az OSF elnöke, Chris Stone, a két szervezetnek számos közös programja van, és szorosan együttműködik “a tőzsdespekuláns által pénzzel kitömött társaságokkal”. Az SRT barátjaként tartja számon Ken Rothot, a Soros György által 100 millió dollárral támogatott Human Rights Watch ügyvezető igazgatóját – olvasható a cikkben.

A TASZ szponzorai között van a Norvég Civil Alap is, amely például érzékenyítő tréningeket finanszírozott, és hálózatépítésre is jutott az onnan származó több mint 40 millió forintból. A szervezet egyik projektjének keretében ugyanis tíz vidéki civil szervezetet képeztek ki – írta a Magyar Idők.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezzel magyarázkodik Sneider

    Ezzel magyarázkodik Sneider

    Mint arról beszámoltunk, újabb részletek láttak napvilágot abból a büntetőügyből, amelyből kiderül, hogy a Jobbik mostani elnöke, Sneider Tamás a rendszerváltás idején szkinhedtársaival agyba-főbe vert egy roma férfit, amiért felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

  • Újra megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

    Újra megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

    Az idén másodjára dőlt meg a magyarországi áramfogyasztási rekord, január 23-án 6926 megawattos (MW) csúcsterhelést regisztráltak, amely 42 megawattal meghaladta a korábbi negyedórás hitelesített történelmi rekord csúcsértéket – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.