EUR: 321,96 Ft
CHF: 283,47 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Belföld

A tehetséges fiatalokon múlik a jövő

A tehetséges magyar fiatalokon múlik a jövő, rajtuk áll vagy bukik, hogy milyen lesz Magyarország elkövetkező időszaka, hiszen tevékenyen részt tudnak venni az ország formálásában – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúsági- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten.

Novák Katalin az országos középiskolai tanulmányi verseny (oktv) díjkiosztója előtt mondott köszöntőjében azt mondta, akik megmérették magukat ezen a versenyen, azok nemcsak tehetségesek, hanem bátrak is, hiszen több mint húszezren jelentkeztek az oktv-re.


A tanulásba vagy később a munkába fektetett energiát nem lehet megspórolni, “nem lehet az utat lerövidíteni, nincsenek kiskapuk”, azonban a befektetett energia később valamilyen formában megtérül – fogalmazott.

Novák Katalin szólt a fiatalokat felkészítő tanárokhoz is, azt mondta, nélkülük, az ő pluszenergiájuk, figyelmük nélkül a diákok nem érhettek volna el jó eredményeket. Kiemelte azt is, hogy támogató családi háttérrel sokkal könnyebb jobb teljesítményt elérni.


Az államtitkár megjegyezte, hogy az oktv a Nemzeti Tehetség Programból valósul meg, amelyre évről évre egyre többet áldoz a kormány, és ma már 350 ezer olyan magánszemély van az országban, aki a személyi jövedelemadója 1 százalékát a program javára ajánlja fel.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár azt mondta a diákoknak, hogy mindenki büszke lehet a teljesítményére, hiszen sok év tanulás van az eredmények mögött.

Hozzátette: a kormány célja 2010 óta a teljesítmény és a minőség megerősítése a magyar oktatási rendszerben.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a versenyen elinduló fiatalok dicséretet érdemelnek azokért a döntésekért, amelyekben nemet mondtak az egyéb szabadidős elfoglaltságokra és a tanulást választották.

“Ettől a döntéstől szabad emberek, mert őket nem sodorja az ár, hanem döntöttek valami mellett” – fogalmazott.

Az Oktatási Hivatal írásos összegzése szerint ebben a tanévben a 27 tantárgy 38 kategóriában megszervezett versenyeire 28 841 jelentkezést regisztráltak, ami összességében 20 956 tanulót jelent, hiszen a tanulók akár több tárgyra is jelentkezhettek. Az oktv népszerűségét az is jelzi, hogy az ország 568 középiskolájából, azaz a középiskolák csaknem feléből vettek részt tanulók a versenyen.

Az országos döntőkben az 1-30. helyezést elérő tanulók 206 középiskolából kerültek ki, ami azt mutatja, hogy számos intézményben folyik egy-egy tantárgyi területen magas szintű tehetséggondozó munka – írták.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Borsa Brown: Gyalázat és hit

  Borsa Brown: Gyalázat és hit

  A modern kor emberének érthetetlen és megfejthetetlen, miként lehet autó, számítógép, elektromosság nélkül élni, és elutasítani minden kényelmet, amit a technológia kínál. Az amishok úgy élnek, mintha egy véget nem érő történelmi film forgatásán lennének, nem csoda, hogy mindig különös figyelemmel tekintett rájuk a világ.

 • Egri csillagok az Arénában

  Egri csillagok az Arénában

  A magyar történelem sikersztoriját, az egri vár 1552-es, török túlerővel szembeni győzelmét dolgozza föl Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye.

 • Kunhalmi tényleg nem tud helyesen írni

  Kunhalmi tényleg nem tud helyesen írni

  Most már jogosan merül fel a kérdés, hogy áll-e bármiféle tudatosság a szocialisták helyesírási zavarai mögött, –  vagy csak szimplán ennyire hülyék – ugyanis a lingvisztika királynőjének, Kunhalmi Ágnesnek ismét sikerült egy kínos hibát vétenie húsvéti posztjában.