2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Székesfehérvár

Áder János: Nincs másik bolygó, ahová átköltözhetnénk

Erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte az Egyesült Államok kilépését a párizsi klímaegyezményből a köztársasági elnök. Az államfő a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak tartott előadást a klímavédelem fontosságáról.

Áder János köztársasági elnök személyesen avatta fel június 6-án a felújított fehérvári csónakázótavat. Az ünnepség előtt a politikus környezetvédelem-órát tartott a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak. Az előadást tíz másik iskolában is élőben követhették  a diákok, Miskolc, Kaposvár, Győr, Szeged, Nyíregyháza, Eger, Békéscsaba, Debrecen, Szolnok és Zalaegerszeg egy-egy intézményében is a képernyők elé szólították tanáraik a diákokat.


Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról Székesfehérváron, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak Fotó: MTI

Áder János kiemelte: az ipari forradalom óta az Egyesült Államoknak a legnagyobb a történelmi felelőssége a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségének növekedésében. Az államfő határozottan fogalmazott: „a döntés a jövő generációival szembeni tiszteletlenség és felelőtlenség, hiszen nemcsak az Egyesült Államok következő nemzedékeit, hanem a föld más részén élőket is súlyosan érinti”.

Úgy vélte, hogy a párizsi megállapodást végre kell hajtani az USA nélkül is, mert nincs más választás, „nincs másik bolygó, ahová átköltözhetnénk”. Jó hírnek nevezte azt, hogy a múlt csütörtök óta minden jelentős ország kinyilvánította, hogy tartja magát a párizsi klímaegyezményhez. A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a két
éve Párizsban megszületett klímamegállapodást eredetileg csak két ország, Szíria és Nicaragua nem írta alá, és az Európai Unióból elsőként Magyarország ratifikálta azt.


Áder János a felmelegedés mellett szólt az erdőirtásokról, az örökké fagyott talaj olvadásának következményeiről, a kialakuló vízválságról, a népességrobbanásról, és arról, hogy a megújuló energiák aránya ma alig 12 százalék.

Az ünnepségen Cser-Palkovics András, a város polgármestere azt emelte ki, hogy Székesfehérvár Magyarország egyik legerősebb ipari központjaként nagy kibocsátó, ezt pedig a technológiaváltások mellett környezetvédelmi célú fejlesztésekkel igyekeznek ellensúlyozni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.