EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Belföld

Antiszemita botrányba keveredett az exjobbikos

Már a kormány, sőt személyesen Orbán Viktor is foglalkozik azzal az óriási port kavart antiszemita botránnyal, amelybe egy volt jobbikos képviselő keveredett. Sajtóhírek szerint Zagyva György Gyula egyik bírálóját és családját halálosan megfenyegette és többször lezsidózta. Zagyva elismeri, hogy amit mondott, lehet hogy törvénytelen, de tagadja a zsidózást.

– Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert, hogy a jobbikos Zagyva György Gyula gyalázatos antiszemita fenyegetőzése kapcsán a törvény teljes szigorával lépjen fel – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szombaton az MTI-vel. Hangsúlyozta, Orbán Viktor az Országgyűlésben több alkalommal is kifejtette, hogy Magyarországon az antiszemitizmussal szemben zéró tolerancia van.


A miniszterelnök azután reagált, hogy a KDNP-s Hollik István sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy sajtóhírek szerint Zagyva György Gyula, a Jobbik volt képviselője, „kampányarca” az egyik bírálóját és családját halálosan megfenyegette és többször lezsidózta. A képviselő szerint felháborító, ami történt, nem volt még példa a magyar politika történetében ilyen durva antiszemita megnyilvánulásra, ezért a kormánynak állást kell foglalnia az ügyben.

Hangsúlyozta, hogy 2010 óta zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, zsidózni, a zsidókat fenyegetni nemcsak megengedhetetlen, hanem bűncselekmény is. Ami történt, az nem maradhat következmények nélkül. Hollik szerint egyébként bűncselekmény történt. Arra kérik a rendőrséget, hogy a leghatározottabban járjon el az ügyben, és vizsgálja ki a történteket.


Az ügy előzménye, hogy Varga-Bíró Tamás zenész, publicista szerint Zagyva alaposan megfenyegette őt. Az egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan mi hangzott el. Annyi azonban bizonyos, hogy az ügyet kirobbantó PestiSrácoknak Zagyva azt nyilatkozta, amiket Varga-Bírónak mondott, azok között lehet olyan, ami túlmegy a törvényesség határain.

– Az összes következményt vállalom: törvényit, erkölcsit, mindent. De kíváncsi leszek, hogy Varga-B. vállalja-e a következményeket a teljesen tudatos, manipulatív hazugságaiért – tette hozzá. Később, a hatalmas felzúdulás után azonban Zagyva kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt állította: Varga-Bíró Tamás hazudik. A volt képviselő állítása szerint mindent megtesz, hogy az ominózus hangfelvétel vagy annak lényegi tartalma mihamarabb nyilvános legyen.

Az ügyben a Jobbik mossa kezeit: a Magyar Időknek Szávay István országgyűlési képviselő azt mondta, hogy Zagyva nem tagja a Jobbiknak, soha nem is volt az, és nem tud arról, hogy hivatalos kapcsolatban állna a párttal.

Zagyva György Gyula 2010 és 2014 között a Jobbik országgyűlési képviselője volt. A 41 éves politikus korábban a Csurka István-féle MIÉP tagja is volt. 2003-ban lett a Jobbikhoz kötődő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke, jelenleg tiszteletbeli elnök. A szervezet elnöke, Toroczkai László ásotthalmi polgármester a Jobbik alelnöke. Zagyvát 2014-ben zaklatás miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, mert 2010-ben Verőcén, a Magyar Sziget elnevezésű fesztiválon megfenyegetett két újságírót.

Kapcsolódó Cikkek

  • Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után 2019-ben változatlanul havi 50 ezer forint, vagy – választása szerint – havi 75 ezer Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet a bevételi értékhatárig (a szintén változatlan 12 millió forint erejéig, viszont e tekintetben nagyon kedvező változás idén, hogy az alanyi áfamentes értékhatár is 12 millió forintra nőtt).

  • Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek, hiszen a gyermekeknek a családban van a legjobb helyük – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Befogadlak nevű nevelőszülői program országjárásának záróhelyszínén, a budapesti Várkert Bazárban.