2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Külföld

Árverezik Albert Einstein leveleit

Albert Einstein legjobb barátjának, Michele Bessónak írt leveleit árverezi el júliusban a Christie’s aukciósház Londonban, a levelekben első házassága kudarcáról és a relativitáselméletről is szól a tudós.

A Christie’s szerint az írások “kivételes betekintést” nyújtanak a fizikus magánéletébe, gondolataiba.


A levelekben részletesen tárgyalja “tudományos életműve kulcsfontosságú elemeit”, köztük a speciális és általános relativitáselméletet, a “kozmológiai állandót”, a színkép vöröseltolódását vagy a kvantummechanikát.

Az elméleti fizikus azonban nemcsak a tudományról, hanem magánéletéről is ír: házasságuk válságáról első feleségével, Milevával, akitől 1914-ben különvált, majd öt évvel később összeházasodott unokatestvérével, Elsával.

Írt továbbá a Nemzetek Szövetségéről, a hírnévről, az öregedésről, a hegyekben tett sétákról a kisfiával, ezenkívül vicces megjegyzéseket is elejtett a kollégáiról.

Az 56 levélből álló gyűjtemény utolsó darabjában, melyet nem sokkal Besso halála után, 1955-ben barátja családjának írt a tudós, így zárta sorait:

“Ismét megelőzött engem, most abban, hogy előbb hagyta itt ezt a különös világot. Nincs jelentősége. Az olyan embereknek, mint mi, akik hiszünk a fizikában, a múlt, a jelen és a jövő különválasztása csak egy bevallottan makacs illúzió jelentőségével bír”.

A levelezés több mint 50 évet ölel fel, a két férfi barátsága még zürichi diákéveik alatt, az 1890-es években kezdődött.

Az árverést július 6. és 13. között tartják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Előzetes letartóztatásba került Macron volt biztonsági főnöke

    Előzetes letartóztatásba került Macron volt biztonsági főnöke

    Előzetes letartóztatásba vették kedd este Alexandre Benallát, Emmanuel Macron francia elnök volt biztonsági főnökét, aki ellen azért folyik eljárás, mert egy tavaly májusi diákmegmozduláson tüntetőket bántalmazott rendőrségi rohamsisakban és karszalagot viselve.

  • Tízezrek tiltakoztak Franciaországban az antiszemitizmus ellen

    Tízezrek tiltakoztak Franciaországban az antiszemitizmus ellen

    Tízezrek tiltakoztak kedd este mintegy hetven francia városban az elmúlt hetekben elkövetett antiszemita támadások ellen. Párizsban mintegy 20 ezren gyűltek össze a République téren, miközben Emmanuel Macron államfő a Soá emlékhelyen koszorúzott a parlament két háza elnökének kíséretében.