2018. október 24., szerda
Salamon

Külföld

Árverezik Albert Einstein leveleit

Albert Einstein legjobb barátjának, Michele Bessónak írt leveleit árverezi el júliusban a Christie’s aukciósház Londonban, a levelekben első házassága kudarcáról és a relativitáselméletről is szól a tudós.

A Christie’s szerint az írások “kivételes betekintést” nyújtanak a fizikus magánéletébe, gondolataiba.


A levelekben részletesen tárgyalja “tudományos életműve kulcsfontosságú elemeit”, köztük a speciális és általános relativitáselméletet, a “kozmológiai állandót”, a színkép vöröseltolódását vagy a kvantummechanikát.

Az elméleti fizikus azonban nemcsak a tudományról, hanem magánéletéről is ír: házasságuk válságáról első feleségével, Milevával, akitől 1914-ben különvált, majd öt évvel később összeházasodott unokatestvérével, Elsával.

Írt továbbá a Nemzetek Szövetségéről, a hírnévről, az öregedésről, a hegyekben tett sétákról a kisfiával, ezenkívül vicces megjegyzéseket is elejtett a kollégáiról.

Az 56 levélből álló gyűjtemény utolsó darabjában, melyet nem sokkal Besso halála után, 1955-ben barátja családjának írt a tudós, így zárta sorait:

“Ismét megelőzött engem, most abban, hogy előbb hagyta itt ezt a különös világot. Nincs jelentősége. Az olyan embereknek, mint mi, akik hiszünk a fizikában, a múlt, a jelen és a jövő különválasztása csak egy bevallottan makacs illúzió jelentőségével bír”.

A levelezés több mint 50 évet ölel fel, a két férfi barátsága még zürichi diákéveik alatt, az 1890-es években kezdődött.

Az árverést július 6. és 13. között tartják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Dicsérték Orbánt az angolok

    Dicsérték Orbánt az angolok

    Az angol Daily Mail című bulvárlap is beszámolt arról, hogy a magyar kormány beszüntette a gender-szakot az egyetemeken. A portál szélsőjobboldalinak nevezi Orbán Viktort és hogy-hogy nem a Soros-egyetem közleményét idézi a kérdésben, viszont az angol kommentelők kiállnak a magyar kormány döntése mellett.

  • Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvan évvel ezelőtt “látták meg a napvilágot” egy képregény hasábjain a világhírűvé vált Hupikék törpikék, ebből az alkalomból kiállítást rendeztek Brüsszelben.