EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Szeged

Az MSZP-s Ujhelyi István feleslegesen riogat

Három évtizedes múltra tekinthet vissza az Erasmus-program, amely európai szinten kilencmillió fiatal számára tette lehetővé, hogy belekóstolhasson a földrész egy másik államának oktatási rendszerébe.

Nem akarják tőlünk megvonni a részvételt az Erasmus+-ban – mondta Pál József professzor

Ujhelyi István szegedi szocialista EP-képviselő szerint ha marad a jelenlegi kormány, akkor nem követik újabb magyar diákok az eddigi kétszázezer résztevőt. Pál József professzor, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős korábbi rektorhelyettese szerint ez pusztán politikai hangulatkeltés.


Ha marad Orbán és az EU elleni háború, akkor az Erasmus-programmal együtt eltűnhet minden nyugatos vívmány, minden előny és lehetőség, amelyet az európai közösség biztosít a magyarok számára – állította a napokban Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő. Pál József, az SZTE Olasz Tanszékének vezetője, az egyetem volt nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese azonban nem lát arra utaló jeleket, hogy hazánk kiesne az Erasmus-rendszerből, és óv a hasonló riogatásoktól.

– Semmiféle olyan információról, arra utaló jelről nem tudok, hogy az EU megvonná hazánktól az Erasmus+-ban való részvételt. Minden bizonnyal politikai hangulatkeltésről van szó, de az információt ellenőrizni kell, ez azonban nem az egyetemre, a szakmára tartozik. A hasonló kijelentések sajnos olyan szituációkat okozhatnak, amelyeket később nehéz lesz helyrehozni – mondta el lapunknak Pál József professzor.


Próba

A harmincéves Erasmusban Magyarország húsz esztendő óta vesz részt. A programot az Európai Bizottság hozta létre az Európai Felsőoktatási Térség diákjai számára, akik ennek köszönhetően különböző időtartamokig – jellemzően egy szemeszterre (4-5 hónap) – kipróbálhatják egy másik tagállam oktatási rendszerét diákként, s még ösztöndíjat is kapnak mellé. A kilencmillió résztvevőből mintegy 200 ezer magyar volt, valamint nagyszámú külföldi ismerte meg így hazánkat.

Mint elárulta, rengeteg szegedi diák is részt vesz a programban, illetve sokan érkeznek külföldről a napfény városába, hogy néhány hónapos részképzésen vegyenek részt. A cél, hogy ismerkedjenek az adott ország oktatásával, kultúrájával, nyelvével. – Úgy gondolom, az együttműködés mindkét irányban kiváló. Törökök, olaszok, franciák, spanyolok és sok más nemzet tagjai jönnek a Szegedi Tudományegyetemre, akiknek a képzését maximálisan igyekszünk ellátni. Ugyanakkor rengeteg hallgató megy tőlünk ki külföldre, ami komoly szerepet játszik a képzésükben. Felkészültté, magabiztossá válnak, s így könnyebben tudnak elhelyezkedni itthon is, ráadásul olyan nyelvtudásra tesznek szert, ami komoly előny a munkaerőpiacon – fejtette ki, egyúttal azt tanácsolván minden hallgatónak, hogy feltétlenül éljenek az Erasmus adta lehetőséggel.

Az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda adatai szerint egyébként a 2015–2016-os tanévben Németország, Olaszország és Spanyolország számított a szegedi hallgatók legkedveltebb célpontjának.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.