EUR: 325,37 Ft
CHF: 279,88 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Szeged

Az MSZP-s Ujhelyi István feleslegesen riogat

Három évtizedes múltra tekinthet vissza az Erasmus-program, amely európai szinten kilencmillió fiatal számára tette lehetővé, hogy belekóstolhasson a földrész egy másik államának oktatási rendszerébe.

Nem akarják tőlünk megvonni a részvételt az Erasmus+-ban – mondta Pál József professzor

Ujhelyi István szegedi szocialista EP-képviselő szerint ha marad a jelenlegi kormány, akkor nem követik újabb magyar diákok az eddigi kétszázezer résztevőt. Pál József professzor, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős korábbi rektorhelyettese szerint ez pusztán politikai hangulatkeltés.


Ha marad Orbán és az EU elleni háború, akkor az Erasmus-programmal együtt eltűnhet minden nyugatos vívmány, minden előny és lehetőség, amelyet az európai közösség biztosít a magyarok számára – állította a napokban Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő. Pál József, az SZTE Olasz Tanszékének vezetője, az egyetem volt nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese azonban nem lát arra utaló jeleket, hogy hazánk kiesne az Erasmus-rendszerből, és óv a hasonló riogatásoktól.

– Semmiféle olyan információról, arra utaló jelről nem tudok, hogy az EU megvonná hazánktól az Erasmus+-ban való részvételt. Minden bizonnyal politikai hangulatkeltésről van szó, de az információt ellenőrizni kell, ez azonban nem az egyetemre, a szakmára tartozik. A hasonló kijelentések sajnos olyan szituációkat okozhatnak, amelyeket később nehéz lesz helyrehozni – mondta el lapunknak Pál József professzor.


Próba

A harmincéves Erasmusban Magyarország húsz esztendő óta vesz részt. A programot az Európai Bizottság hozta létre az Európai Felsőoktatási Térség diákjai számára, akik ennek köszönhetően különböző időtartamokig – jellemzően egy szemeszterre (4-5 hónap) – kipróbálhatják egy másik tagállam oktatási rendszerét diákként, s még ösztöndíjat is kapnak mellé. A kilencmillió résztvevőből mintegy 200 ezer magyar volt, valamint nagyszámú külföldi ismerte meg így hazánkat.

Mint elárulta, rengeteg szegedi diák is részt vesz a programban, illetve sokan érkeznek külföldről a napfény városába, hogy néhány hónapos részképzésen vegyenek részt. A cél, hogy ismerkedjenek az adott ország oktatásával, kultúrájával, nyelvével. – Úgy gondolom, az együttműködés mindkét irányban kiváló. Törökök, olaszok, franciák, spanyolok és sok más nemzet tagjai jönnek a Szegedi Tudományegyetemre, akiknek a képzését maximálisan igyekszünk ellátni. Ugyanakkor rengeteg hallgató megy tőlünk ki külföldre, ami komoly szerepet játszik a képzésükben. Felkészültté, magabiztossá válnak, s így könnyebben tudnak elhelyezkedni itthon is, ráadásul olyan nyelvtudásra tesznek szert, ami komoly előny a munkaerőpiacon – fejtette ki, egyúttal azt tanácsolván minden hallgatónak, hogy feltétlenül éljenek az Erasmus adta lehetőséggel.

Az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda adatai szerint egyébként a 2015–2016-os tanévben Németország, Olaszország és Spanyolország számított a szegedi hallgatók legkedveltebb célpontjának.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.