EUR: 325,74 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Külföld

Az uniós migrációügyi biztos már szelektíven értékeli a kerítéseket

Nem jó megoldás az európai határvédelem szempontjából, ha az uniós tagállamok kerítéseket húznak fel a külső határokon – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos pénteken a tagországok belügyminisztereinek luxembourgi tanácsülését követően. 

Az ülést követő sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy miért változott a véleménye a kerítésekkel kapcsolatban, hiszen 2013-ban görög védelmi miniszterként védelmébe vette a Görögország és Törökország közötti határon épített kerítést, Avramopulosz azt válaszolta, hogy az egy teljesen más helyzet volt, mint a mostani.

Mint mondta, védelmi miniszterként az volt a feladata, hogy megvédje az országát az esetleges ellenségektől, de a menekültek és migránsok nem az “ellenségeink”, “ezek a kétségbeesett emberek” nem is “betolakodók vagy megszállók”, ezért méltósággal, a nemzetközi és az európai jog előírásainak megfelelően kell velük bánni.


“Amikor hazám védelmi minisztere voltam, a hazám védelmén kellett dolgoznom, de a menekültek és migránsok most nem támadják meg Európát. Őket nem úgy kell kezelni, mint akik ellenséges szándékkal hatolnak be, hanem a nemzetközi jognak megfelelően” – tette hozzá a politikus.

Amikor a Híradó tudósítója arról kérdezte, hogy mi a különbség a görög és a magyar kerítés között, kivették a kezéből a mikrofont, de az uniós biztos még válaszolt erre a kérdésre.  Szerinte két teljesen különböző dologról van szó, a két ország helyzetét egyáltalán nem lehet összehasonlítani. ”Európa nem egy erőd és soha nem is fog azzá válni” – szögezte le.


A Híradó két kérdést már nem tudott feltenni. Az egyik az, hogy Soros Györgynek sikerült-e meggyőznie arról, hogy nem a kerítések jelentik a megoldást, illetve hogy mit fog tenni a bizottság, hogy betartassa a kötelező kvótákat.

Kapcsolódó Cikkek

  • A NASA két csúcsműszerét használták magyar kutatók

    A NASA két csúcsműszerét használták magyar kutatók

    Az exobolygókra vadászó Kepler és a fiatal csillagrendszerek infravörös sugárzását vizslató Spitzer űrtávcső egyesített erejével tárta fel egy magyar kutatócsoport a DQ Tau rendszerében zajló fizikai folyamatokat – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pénteken az MTI-vel.

  • Semjén Zsolt magánlátogatást tett Betlehemben

    Semjén Zsolt magánlátogatást tett Betlehemben

    Magánlátogatást tett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Betlehemben, ahol megtekintette a felújítási munkálatokat a Születés templomában, amelyekhez Magyarország 2011-ben – első külföldi államként – és 2018-ban is pénzadománnyal járult hozzá – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.