EUR: 323,24 Ft
CHF: 287,77 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Az uniós migrációügyi biztos már szelektíven értékeli a kerítéseket

Nem jó megoldás az európai határvédelem szempontjából, ha az uniós tagállamok kerítéseket húznak fel a külső határokon – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos pénteken a tagországok belügyminisztereinek luxembourgi tanácsülését követően. 

Az ülést követő sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy miért változott a véleménye a kerítésekkel kapcsolatban, hiszen 2013-ban görög védelmi miniszterként védelmébe vette a Görögország és Törökország közötti határon épített kerítést, Avramopulosz azt válaszolta, hogy az egy teljesen más helyzet volt, mint a mostani.

Mint mondta, védelmi miniszterként az volt a feladata, hogy megvédje az országát az esetleges ellenségektől, de a menekültek és migránsok nem az “ellenségeink”, “ezek a kétségbeesett emberek” nem is “betolakodók vagy megszállók”, ezért méltósággal, a nemzetközi és az európai jog előírásainak megfelelően kell velük bánni.


“Amikor hazám védelmi minisztere voltam, a hazám védelmén kellett dolgoznom, de a menekültek és migránsok most nem támadják meg Európát. Őket nem úgy kell kezelni, mint akik ellenséges szándékkal hatolnak be, hanem a nemzetközi jognak megfelelően” – tette hozzá a politikus.

Amikor a Híradó tudósítója arról kérdezte, hogy mi a különbség a görög és a magyar kerítés között, kivették a kezéből a mikrofont, de az uniós biztos még válaszolt erre a kérdésre.  Szerinte két teljesen különböző dologról van szó, a két ország helyzetét egyáltalán nem lehet összehasonlítani. ”Európa nem egy erőd és soha nem is fog azzá válni” – szögezte le.


A Híradó két kérdést már nem tudott feltenni. Az egyik az, hogy Soros Györgynek sikerült-e meggyőznie arról, hogy nem a kerítések jelentik a megoldást, illetve hogy mit fog tenni a bizottság, hogy betartassa a kötelező kvótákat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Erősebb lehet Merkel utódja

    Erősebb lehet Merkel utódja

    Kíváncsian várják az elemzők, hogy elhagyja-e elődje erősen migránspárti politikáját az Angela Merkel pártelnöki helyére hajszállal megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer. A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, politikailag akár erősebb is lehet, mint elődje, aki lényegében a migrációs politikájába bukott bele.

  • Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadták Soros migránspaktumát

    Elfogadta 150 ENSZ tagállam képviselőjének többsége azt a globális menekültügyi csomagot, amelyről a világszervezet közgyűlése 19-én szavaz majd, de több mint tucatnyi ország lépett ki már a csomag egyeztetési folyamatából.