2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb I.kerület XI.kerület

Beindult a Szabihíd!

Több ezren vették birtokba az első szünidei hétvégén a Szabadság hidat. A Valyo – Város és Folyó Egyesület által elért lezárás alatt az egyesület önkénteseinek koordinációja mellett a hídon a gyerekektől a legidősebbekig minden korosztály megfordult. Idén még három hétvégén válik köztérré a főváros egyik legszebb pontja.

Tavaly az építkezés miatt lezárt hidat spontán módon foglalták el a városlakók. Idén újra szabaddá válik a híd négy hétvégén. A Valyo Egyesület szeretné, ha a résztevők szabad köztérként használnák a Szabihidat, és ők maguk szerveznének programokat és laknák be a teret. A projekt jelszava is ez: Híd-Köz-Tér, Kell két nap Szabi.


Az első lezárásos hétvégén cirkuszi előadás és koncertek várták a látogatókat.

– Nagyon jól sikerült a Szabihíd nyitó hétvégéje, de néhány programon a koncentrált tömeg miatt nehéz volt átjutni kerékpárral és gyalog is. Ezt a következő alkalmakkor megpróbáljuk orvosolni – mondta el Tömör Miklós, a Valyo elnöke. Hozzátette: a Valyo célja, hogy nyaranta minél több hétvégén legyen szabad a híd, akár úgy is, hogy a villamosközlekedés megmarad. Idén még háromszor, júniusban 24–25-én és még két augusztusi hétvégén lesz köztér a Szabihíd.


A lezárást a Fővárosi Önkormányzat is támogatja, a híd tisztán tartását a Fővárosi Közterület-fenntartó, a mosdó üzemeltetését a Fővárosi Csatornázási Művek végzi. Emellett a Valyo önkéntesei segítik a közterület-felügyelők munkáját.

A Valyo önkéntesei közösségi filmet is készítenek: arra kérnek mindenkit, aki valamelyik hétvégén kimegy a hídra, hogy telefonjával vagy kamerával készítsen videót, és azt küldje el a szabihidfilm@gmail.com e-mail-címre. A további szabihidas eseményekről az info@szabihid.hu, a http://facebook.com/szabihid és a http://szabihid.hu oldalakon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.