EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Belföld

Botka hatalma bosszantja az MSZP-seket

Feszültséget szült az MSZP-n belül, hogy a kampány szervezésére életre hívott országos választási bizottság szinte korlátlan hatalommal ruházta fel Botka Lászlót, aki nem is tagja a párt vezetésének – állítja a Magyar Idők. A lap szerint többen etikai vizsgálatot fontolgatnak az ügy miatt.

Akkor most ki is a főnök az MSZP-ben?
MTI Fotó: Mohai Balázs

A hírek szerint egyetlen mozdulattal törölte el Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt annak a lehetőségét, hogy az MSZP képviselői kiállhassanak a korrupció kizárása érdekében elkészült úgynevezett plakáttörvény tervezete mellett. A Magyar Idők szerint ez a tempó már sok szocialista képviselőnek is szúrja a szemét. A lap arról ír, hogy a pártból többen azt fontolgatják, etikai vizsgálatban támadják meg az MSZP országos választási bizottságának döntését, amely szerint a párt szervezeteivel és pénzügyei­vel kapcsolatos döntésekhez Botka László jóváhagyása is kell.


Ezzel gyakorlatilag korlátlan hatalmat kapott Botka, aki nem tagja az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának, elnökségének, de még a választmányának sem. A felháborodott szocialisták szerint a párt alapszabálya kimondja: az országos párttanács dönthet országos intézmény létrehozásáról, a pártszervezetek pénzügyi támogatásainak elosztásáról, és ez a testület véleményezi a gazdasági hatásokkal járó előterjesztéseket is – részletezi a konzervatív lap.

A párttanács munkájában az alapszabály szerint az elnök, annak helyettese, alelnökei, valamint a választmány és a frakció vezetői, továbbá a területi szövetségek elnökei és a pártigazgató vesznek részt. A Magyar Idők szerint akár ügyészségi vizsgálat is indulhat az ügyben.


– Pénteken kiáll a pártelnök és a frakcióvezető, kedden meg leállítja az egészet a miniszterelnök-jelölt. Komplett hülyét csinálunk magunkból folyamatosan – kommentálta a csikicsukit a hvg.hu szerint az egyik MSZP-s.

Ugyanakkor az üggyel kapcsolatban tegnap Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese is megszólalt, aki az M1 Aktuális csütörtöki adásában megerősítette: a hétfői ötpárti egyeztetésen még úgy tűnt, hogy az MSZP is támogathatja a plakáttörvényt, de Botka László közbeavatkozott.

– Olyan hírek is elterjedtek, hogy nagy valószínűséggel azért, mert ő is kapott 1200 plakáthelyet Simicskától – fogalmazott Németh Szilárd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát a magyar kutató

  Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát a magyar kutató

  Továbbra is tünetmentes az a magyar kutató, aki múlt pénteken egy állatkísérlet során Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát, de a karantént még nem oldják fel, mert a lappangási idő 21 nap – hangzott el az M1 aktuális csatorna déli Híradójában szombaton.

 • Egy új passzus szerint örök érvényű felajánlást tehetnek az adófizetők az egyházaknak

  Egy új passzus szerint örök érvényű felajánlást tehetnek az adófizetők az egyházaknak

  Egy rövid számsor egyszeri megadásával akár nyugdíjas korukig minden évben pénzhez juttathatják valamelyik egyházat a magyar adófizetők. Erre a személyi jövedelemadó új szabálya ad módot: eszerint az adóhivatal addig folyósítja az érintett adójának egy százalékát a kiválasztott egyháznak, amíg az állampolgár meg nem változtatja a címzettet – írja a Magyar Idők szombati száma.

 • Potápi: Gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk

  Potápi: Gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk

  Nem szabad a fejünket a homokba dugnunk, gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk az erdélyi magyar orvosképzést illetően – jelentette ki pénteken Marosvásárhelyen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.