EUR: 310,77 Ft
CHF: 259,54 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Belföld

Botka miatt bukhat a plakáttörvény

Botka László vétója nyomán az MSZP mégsem támogatná a plakáttörvényként elhíresült, a pártfinanszírozásról szóló jogszabálytervezetet. Nem várt helyről jöhet mégis támogatás a Fidesz–KDNP-nek: Juhász Péter pártjának két képviselője megszavazhatja a passzust.

Teljesen felborulni látszanak a korábbi elvek, irányvonalak a plakáttörvény megismételt pénteki szavazása előtt. Mint ismeretes, a jogszabályt – amely megakadályozná, hogy a pártok a kampányidőszakon kívül is kihelyezhessenek plakátokat, valamint átláthatóbbá tenné a pártok támogatását – az ellenzékiek korábban nem voltak hajlandók megszavazni.


A hét elején még arról beszélt Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, hogy saját javaslataikkal módosítva akár meg is szavaznák a passzust, majd Botka László miniszterelnök-jelölt egyetlen mozdulattal vetett véget annak, hogy a baloldali párt bármilyen kormányzati kezdeményezés mellé álljon.

– Sikerült megint hülyét csinálni magunkból. Egyszerűen nem értem, miért nem lehetett előbb megkérdezni Botkát? Vagy ha megkérdezték, Botka miért csak most szól? – értetlenkedett az MSZP-frakció egyik tagja a 24.hu szerint. A netes portál úgy tudja: kedden másfél órája tartott már az MSZP elnökségi ülése, ahol a plakáttörvény támogatásának konkrét menetét egyeztették, amikor betoppant Botka, és megvétózta az egészet.


Ebben csak az a meglepő, hogy az MSZP frakcióvezetője ezek szerint olyan szándékot fogalmazott meg, amelyet vagy nem egyeztetett a párt miniszterelnök-jelöltjével, vagy azt elsőre Botka is jó ötletnek tartotta, később mégis meggondolta magát. A baloldali Európa Kávézó blog megjegyzi: a lépéssel Botka elárulta párttársait.

Eközben Volner János jobbikos frakcióvezető továbbra is kitart amellett, hogy az MSZP szerinte támogatni fogja a plakáttörvényt. Mindez azért kulcskérdés, mert kétharmados törvényről van szó, így a Fidesz–KDNP egyedül nem tudja megszavazni, de mindössze két ellenzéki szavazattal már igen.

Juhász Péter /Fotó: Mészáros Diána

Itt jön a képbe az Együtt, akinek két képviselője – Szabó Szabolcs és Szelényi Zsuzsanna – Juhász Péter pártelnök szerint megszavazhatja az előterjesztést, amennyiben az ő javaslataikat is beépítik a törvénybe.

Az ellenzék bebetonozná a korrupciót

Az ellenzék a plakáttörvény elutasításával a rendszerszintű korrupció pártjára állt, várja az oligarchák adományait, az MSZP pedig „kilóra megvehető” – jelentette ki Kósa Lajos a TV2 Mokka című műsorában. Hangsúlyozta: a Fidesz megváltoztatná azt a rendszert, hogy milliárdosok és spekulánsok pártokat vehessenek maguknak Magyarországon. Példaként említette, hogy miközben az LMP 12 millió forintot fizetett 150 plakáthelyért, a Jobbik 3600 plakátot kapott 24 millió forintért. Tehát a zöldeknek 80 ezerbe, a Jobbiknak csupán tizedannyiba került egy plakát az oligarchánál. – Vagyis Simicska Lajos a Jobbikot már kilóra megvette – mondta Kósa Lajos.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Az ellenzék nem magában, hanem egyebek mellett a választási rendszerben keresi hatalmas vereségük okát. Pedig nincs olyan ország, amely választási rendszerével nem a Fidesz kormányozna.

 • Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Már tavaly októberben megkapta Gyárfás Tamástól a Fenyő-gyilkosság felbujtójához elvezető bizonyítékot I. Sándor főügyész, mégsem tett semmit.

 • Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Újabb pofont kapott Magyarország Soros Györgytől és bandájától. Múlt hét hétfőn járt Brüsszelben a pénzügyi spekuláns és láss csodát, csütörtökön már meg is szavazták Strasbourgban a hazánk destabilizálását segítő civil szervezetek támogatásáról szóló előterjesztést.

 • Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Soros György pénzügyi spekuláns körei rossz lóra tettek, és most éppen bukóban vannak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a parlamenti választás eredményét kommentálva.