2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Külföld

Dél-Korea is ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre

Saját fejlesztésű ballisztikus rakétát próbált ki pénteken Dél-Korea, amit Mun Dzse In államfő is megtekintett – tudatta az elnöki palota, kiemelve, hogy a kísérlet válasz volt az észak-koreai provokációkra.

A Hjunmo-2 típusú rakéta hatótávolsága 800 kilométer, így Észak-Korea bármely pontjára csapást lehet mérni vele. A kísérlet Szöul szerint sikeres volt; a rakéta eltalálta a kijelölt célt, de nem mondták meg, hogy az hol volt.


A dél-koreai elnöki hivatal, a Kék Ház szóvivője, Pak Szo Hjun tudatta: Szöul bármilyen észak-koreai rakétatámadásra hasonlóképpen fog reagálni. Elmondta azt is, hogy még két kísérlet hátra van, és csak aztán fogják hadrendbe állítani az új rakétát.

“Magam is kíváncsi voltam, de most már személyesen győződtem meg arról, hogy az emberek megnyugodhatnak” – húzta alá Mun Dzse In a rakétakísérlet után. Észak-Korea Mun múlt havi hivatalba lépése óta ötször lőtt ki ballisztikus rakétát, semmibe véve az ENSZ Biztonsági Tanácsának ezt tiltó határozatait.

“Támogatom a párbeszédet. De a párbeszéd csak akkor lehetséges, ha erős védelmi képességek támasztják alá, és a kapcsolatfelvétel akkor lesz lehetséges, ha védelmi képességeinkkel képesek leszünk felülkerekedni Észak-Koreán” – magyarázta Mun, aki szerint a dél-koreai rakétatechnológia a párbeszéd és a béke megteremtésének eszközei, nem pedig a háborúé és a gyilkolásé.

Kapcsolódó Cikkek