2018. június 19., kedd
Gyárfás

Sport

Doppingbotrány miatt évekre kizárhatják az egyiptomi súlyemelőket

Akár két évre kizárhatják Egyiptomot a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségből (IWF) azt követően, hogy az afrikai ország öt tinédzser versenyzője is tiltott szerekkel bukott le.

Az IWF közleménye szerint tavaly decemberben Kairóban az ifjúsági és junior világbajnokságon a 17 éven aluliak közül négy lány és egy fiú volt érintett, ráadásul a gyengébbik nem képviselői közül ketten is 14 év alattiak voltak. Ezen az eseményen egyébként további két húszéves egyiptomi is szteroidokat használt.


Az eset kapcsán az Egyiptomi Súlyemelő Szövetség egy nemzetközi összeesküvést emleget, ugyanakkor egyelőre ezzel kapcsolatban semmiféle bizonyítékot nem tudott felmutatni.

Az IWF közleményében jelezte, amíg nem zárják le az ügyet, nem kommentálják többet a hírt. Az Aján Tamás által 2000 óta irányított szervezetnek az elmúlt időszakban számos hasonló üggyel kellett megküzdenie.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke arról számolt be a szervezet múlt pénteken tartott végrehajtó bizottsági ülését követően, hogy a súlyemelést ki is zárhatják a 2024-es játékokról, amennyiben az IWF idén decemberig nem dolgoz ki hatékony programot a dopping elleni harcra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rövidnadrágban koszorúztak az angolok

  Rövidnadrágban koszorúztak az angolok

  Greg Clarke, az angol szövetség, az FA elnöke a Tunézia elleni mérkőzést (amely lapzártánk után ért véget) megelőzően – mintegy erőt merítendő a szovjet hősök példájából – megkoszorúzta a sztálingrádi csatában elesett katonák emlékművét.

 • Foghatják a fejüket a nagyok

  Foghatják a fejüket a nagyok

  Meglepetés eredményekből nem volt hiány a világbajnokság hétvégi játéknapjain, hiszen az argentinok, a németek és a brazilok sem tudtak három pontot gyűjteni, pedig hozzájuk viszonyítva igen szerény képességű csapatok ellen kezdték meg a szereplést.

 • Dögunalmas meccsen nyertek a svédek

  Dögunalmas meccsen nyertek a svédek

  Elég vérszegény produkciót láthattak azok a szurkolók, akik úgy döntöttek, hogy a Svédország–Dél-Korea mérkőzést követik figyelemmel.