2019. február 22., péntek
Gerzson

Extra Érd

Egy állandóan változó iskola

Sportosztályt is indít a gimnázium

A 82 évvel ezelőtti első becsengetés óta jellemzője a mai nevén Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumnak, hogy állandóan változik – ám ez nem valamilyen szeszélyes ide-oda kanyarodást jelent, inkább alkalmazkodást a körülményekhez, a változó igényekhez. Minderről Pintérné Bernyó Piroska igazgató beszélt a Lokál Extra munkatársának.


 

Tanévnyitó ünnepség a Gárdonyiban.

– A név mellett mi minden változott az évek során?

– Ha tételesen sorolnék fel mindent, az is hosszú lista lenne, így inkább azt emelem ki, hogy minden tekintetben XXI. századi körülményeket teremtünk a tanulóknak. Ez azt jelenti, hogy nemcsak korszerű könyvtár, informatikai és természettudományi szaktanterem áll a diákok rendelkezésére, hanem például tanuszoda is.


– És közben gimnáziummá bővültek.

– Igen, 2009-től indult gimnáziumi osztály is, az első érettségizők 2014-ben végeztek. Sok diákunk lépett tovább különböző felsőfokú képzési formákat választva, informatikai, orvostudományi területektől gépészmérnöki vagy sporttudományi irányban, bizonyítva, hogy a 4-es feletti érettségi átlag mögött valódi, értékes tudás van.

 

Pintérné Bernyó Piroska idén megkapta az Érd Közneveléséért díjat.

– Folytatódnak a változások?

– Természetesen: a 2017–2018-as tanévben már sportosztályt is indítunk. Erre azért vállalkoztunk, mert láttuk, hogy nagyon sok élsportoló jár hozzánk gimnáziumba, és általában nehezen tudják megszervezni a tanórákon való részvételt, hogy beleférjenek a napirendjükbe az edzések, nem is szólva az edzőtáborokról. Legtöbben kénytelenek magántanuló státuszt választani, különben a hiányzásaik meghaladnák a törvényben előírt maximumot. Nagyon sok jelentkező volt, és nemcsak a diákok, hanem a szülők és a sportegyesületek is örömmel fogadták, mert itt a környéken nincs sporttagozatot működtető gimnázium.

– Sikeres fogadtatásra találnak a Gárdonyi változásai?

– Sorolhatnám a különböző kiemelkedő átlagokat, a tanulmányi versenyek eredményeit, de azt hiszem, beszédesebb, ha azt mondom, hogy már az általános iskolai első osztályba is rengeteg gyereket hoznak a szüleik, körzeten kívülről is, sajnos többségüket el kell utasítani helyhiány miatt. A gimnáziumi tagozatra pedig már rendszeres az ötszörös túljelentkezés.

Kapcsolódó Cikkek

 • A műsorvezetők is dalra fakadnak A Dal 2019 döntőjében

  A műsorvezetők is dalra fakadnak A Dal 2019 döntőjében

  Döntőjéhez érkezett A Dal 2019: szombaton kiderül, melyik lesz Magyarország legjobb dala. A Duna Televízió dalválasztó showjának döntőjében vendégként fellép az AWS és duettet ad elő a két műsorvezető – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

 • Hugh Jackman Guinness-világrekorder

  Hugh Jackman Guinness-világrekorder

  Az ausztrál színész először 2000-ben tűnt fel Farkas szerepében az X-Men – A kívülállók című moziban, ami annyit tesz, hogy Hugh Jackman 16 éven keresztül bújt sikeresen Rozsomák bőrébe a 2017-es Logan című filmmel bezárólag.

 • Curtist elhagyta menyasszonya a drog miatt

  Curtist elhagyta menyasszonya a drog miatt

  Curtis tegnap bepótolta az elmaradt interjúját Balázséknál. A rapper elárulta: miután barátai után menyasszonya, Kriszti is elhagyta, rájött, muszáj leszoknia.