EUR: 322,04 Ft
CHF: 281,34 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Szombathely

Egyszerű és elgondolkodtató

Olyan legyen, mint a város: színes, lendületes, kicsit római, kicsit modern – ez a cél vezérelte Baán Zoltánt, amikor megtervezte a Szombathely Európa Kulturális Fővárosa 2023 logót. A fiatal grafikus számára ez inkább jelentett érzelmi, mint technikai feladatot – a többi közt erről is beszélt a Lokál Extrának.

Baán Zoltán grafikus Fotó: CSG

– A párom mutatta meg a felhívást és biztatott, hogy nevezzek. Nem ez volt az első versenyem, de mivel ez a szülővárosomhoz, Szombathelyhez kötődik – és én szeretem ezt a várost a gyengeségeivel és az erősségeivel együtt –, érzelmileg nagyobb feladatnak tartottam, mint technikailag. Egyébként sokféle kritériumnak kellett megfelelni, el is gondolkodtam, hogy lehet-e egyáltalán ilyen logót tervezni – mesélt a kezdetekről Baán Zoltán.


A pályázati kiírásban a többi közt szerepelt: a logónak tartalmaznia kell a közgyűlés által elfogadott koncepció – kétezer év, hármas határ, négy ütem, egész város, éltető víz – legalább egyik fő elemét.

Sokoldalú logó Grafika: Baán Zoltán

A Baán Zoltán által fő motívumnak választott tánc nemcsak azért bizonyult jó választásnak, mert markánsan jelen van a város életében, hanem mert a Szombathelyre is jellemző lendületességet, dinamizmust sugároz. A grafikus szólt arról is, hogy nem akart túlzottan egyértelműsíteni és a vizet például egy vízcseppel szimbolizálni, hanem a színekkel jelöl egy-egy pillért. – Szerintem jó, ha egy logó elgondolkoztat, ha valaki talál benne valami pluszt. A színeket sikerült úgy összeraknom félig tudatosan, hogy sokakat az emlékműre emlékeztet. Ez egy grafikai geg – fogalmazott. Baán Zoltán hozzátette: a táncoló alakra több változat készült, de úgy érezte, hogy a részletgazdagabb elnyomja a többi elemet. Nagyon egyszerű, ikonikus, könnyen megérthető formát szeretett volna.


– Gyakran kikérem a párom véleményét. Ő nemcsak támogat abban, hogy otthon dolgozni tudjak, de sok jó gondolata is van. Egy ilyen ötletelés alkalmával került a város kétezer éves múltjára emlékeztető római szám a logóba. Vannak kritikusok, akik szerint tipográfiai vétséget követtem el azzal, hogy a római és az arab számokat kevertem. Szerintem a művészet szabadelvű – fogalmazott a grafikus.

Baán Zoltán azt mondja: megtiszteltetés a számára, hogy a 28 pályázó 41 alkotása közül az övét választották. Szerinte talán az is elnyerte a zsűri tetszését, hogy az egyes színek kiemelésével további lehetőségek rejlenek a logóban. A pályázati anyagában egy-egy plakáttervvel szemléltette azt is, hogy mutatna például a logó buszmegállóban vagy a falon.

– Az emberben dolgozik egy örök elégedetlenség, nagyon kevés olyan munkám van, amin utólag ne tudnék még változtatni. Maximalista vagyok, igyekszem fejleszteni, képezni magam. Nagyon boldog vagyok, hogy ez így sikerült – hangsúlyozta Baán Zoltán,  aki azt vallja: vagy jól vagy sehogy.

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.