2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Szombathely

Egyszerű és elgondolkodtató

Olyan legyen, mint a város: színes, lendületes, kicsit római, kicsit modern – ez a cél vezérelte Baán Zoltánt, amikor megtervezte a Szombathely Európa Kulturális Fővárosa 2023 logót. A fiatal grafikus számára ez inkább jelentett érzelmi, mint technikai feladatot – a többi közt erről is beszélt a Lokál Extrának.

Baán Zoltán grafikus Fotó: CSG

– A párom mutatta meg a felhívást és biztatott, hogy nevezzek. Nem ez volt az első versenyem, de mivel ez a szülővárosomhoz, Szombathelyhez kötődik – és én szeretem ezt a várost a gyengeségeivel és az erősségeivel együtt –, érzelmileg nagyobb feladatnak tartottam, mint technikailag. Egyébként sokféle kritériumnak kellett megfelelni, el is gondolkodtam, hogy lehet-e egyáltalán ilyen logót tervezni – mesélt a kezdetekről Baán Zoltán.


A pályázati kiírásban a többi közt szerepelt: a logónak tartalmaznia kell a közgyűlés által elfogadott koncepció – kétezer év, hármas határ, négy ütem, egész város, éltető víz – legalább egyik fő elemét.

Sokoldalú logó Grafika: Baán Zoltán

A Baán Zoltán által fő motívumnak választott tánc nemcsak azért bizonyult jó választásnak, mert markánsan jelen van a város életében, hanem mert a Szombathelyre is jellemző lendületességet, dinamizmust sugároz. A grafikus szólt arról is, hogy nem akart túlzottan egyértelműsíteni és a vizet például egy vízcseppel szimbolizálni, hanem a színekkel jelöl egy-egy pillért. – Szerintem jó, ha egy logó elgondolkoztat, ha valaki talál benne valami pluszt. A színeket sikerült úgy összeraknom félig tudatosan, hogy sokakat az emlékműre emlékeztet. Ez egy grafikai geg – fogalmazott. Baán Zoltán hozzátette: a táncoló alakra több változat készült, de úgy érezte, hogy a részletgazdagabb elnyomja a többi elemet. Nagyon egyszerű, ikonikus, könnyen megérthető formát szeretett volna.


– Gyakran kikérem a párom véleményét. Ő nemcsak támogat abban, hogy otthon dolgozni tudjak, de sok jó gondolata is van. Egy ilyen ötletelés alkalmával került a város kétezer éves múltjára emlékeztető római szám a logóba. Vannak kritikusok, akik szerint tipográfiai vétséget követtem el azzal, hogy a római és az arab számokat kevertem. Szerintem a művészet szabadelvű – fogalmazott a grafikus.

Baán Zoltán azt mondja: megtiszteltetés a számára, hogy a 28 pályázó 41 alkotása közül az övét választották. Szerinte talán az is elnyerte a zsűri tetszését, hogy az egyes színek kiemelésével további lehetőségek rejlenek a logóban. A pályázati anyagában egy-egy plakáttervvel szemléltette azt is, hogy mutatna például a logó buszmegállóban vagy a falon.

– Az emberben dolgozik egy örök elégedetlenség, nagyon kevés olyan munkám van, amin utólag ne tudnék még változtatni. Maximalista vagyok, igyekszem fejleszteni, képezni magam. Nagyon boldog vagyok, hogy ez így sikerült – hangsúlyozta Baán Zoltán,  aki azt vallja: vagy jól vagy sehogy.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.