EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Hódmezővásárhely

Életmentő applikációval a tüdőrák ellen

Pár perc elég, hogy saját magunk kiderítsük, mennyire vagyunk veszélyeztetettek a tüdődaganat kialakulásában. Egy pécsi fejlesztés segíti a halálos betegség korai felismerését. A hódmezővásárhelyiek számára – mivel a dél-alföldi régió az egyik legveszélyeztetettebb Magyarországon – különösen hasznos (életmentő) lehet az applikáció.

Dr. Szántó Zalán fejlesztését nemcsak a hazai, a nemzetközi orvostársadalom is üdvözölte. Több szakág tervezi, hogy saját területükön is kifejlesztenek hasonlót.

A LungScreen elnevezésű mobilapplikáció abban segít, hogy minél hamarabb kiszűrjék a tüdődaganatos megbetegedéseket. Dr. Szántó Zalánnak, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi adjunktusának, a Pécsi Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztály vezetőjének a kisfia adta az ötletet, aki egyszer feltette neki a kérdést, miért nincs nekik is saját applikációjuk. Ezt összekapcsolta azzal a problémával, hogy mellkassebészként szinte nap mint nap szembesül azzal a ténnyel, hogy mennyire szükséges a betegségek korai kiszűrése a hatékony fellépés érdekében.


A mobiltelefonra letölthető applikációt folyamatosan fejlesztik

Maga a felület rendkívül egyszerűen kezelhető, a letöltéssel együtt pár percet vesz igénybe. Olyan kérdésekre kell válaszolni, mint a kitöltő neme, életkora, dohányzási szokásai, városban él-e, illetve azbesztszennyezésnek ki volt-e téve. Ezek alapján három lehetséges választ kaphatunk: nem veszélyeztetett, mérsékelten veszélyeztetett, illetve fokozottan veszélyeztetett.

A dohányzás mellett egyéb környezeti és genetikai tényezők is hajlamosítják az egyént a tüdőrákra.

– Az applikáció azért született, hogy magunk is fel tudjuk mérni a veszélyeztetettségünket, és ha valaki veszélyeztetett, akkor minél előbb segítséget kapjon – mondta dr. Szántó Zalán, aki elmesélte az egyik első olyan esetet, amikor az applikáció segített a korai felismerésben. Egy nem dohányzó fiatal hölgy családjában előfordult tüdődaganatos megbetegedés, illetve maga az applikáció is azt hozta ki eredményül, hogy mérsékelten veszélyeztetett. Így elment vizsgálatra, amelynek során valóban találtak elváltozást. A hölgy azóta meggyógyult, teljesen egészséges.


Az applikáció a veszélyeztetettség mértékét határozza meg. Ezután javaslatokat is kapunk tőle, milyen teendőink vannak. Mérsékelt és fokozott veszélyeztetettség esetén érdemes felkeresni a hozzánk legközelebbi tüdőszűrőt.

Az applikáció azt is megmutatja, hol található a környezetünkben a legközelebbi tüdőszűrő állomás. Hódmezővásárhelyen a deszki kórház üzemelteti jelenleg a Dr. Rapcsák András út 54. szám alatti tüdőgondozót, amely infrastrukturális szempontból kihasználatlan és elavult. Költséghatékonysági és a betegek kényelmét szolgáló megfontolásból június végén beköltöztetik a Dr. Imre József utca 2. szám alá, vagyis a vásárhelyi kórház E jelű épületébe.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.