2018. október 19., péntek
Nándor

Külföld

Elhunyt a Paddington mackó megalkotója

Elhunyt Michael Bond, Paddington mackó kitalálója – közölte szerdán a brit író kiadója, a HarperCollins.

A 91 éves Michael Bond a kiadó szerint kedden halt meg otthonában, rövid betegség után.


A világhírű karakter az 1958-ban megjelent, A medve, akit Paddingtonnak hívnak című történetben bukkant fel először. A főszereplő nevét arról a londoni vasútállomásról kapta, ahol megtalálta a Brown házaspár. Az apró, bozontos medve ide érkezett meg “Peru legmélyebb, legsötétebb vidékéről”. A hatalmas karimájú kalapot viselő mackó nyakában egy tábla lógott, rajta a következő felirattal: “Kérem, törődjenek ezzel a medvével! Köszönöm.”

A narancslekvár-imádó Paddington kalandjait több generációnyi gyerek élvezhette mintegy 20 könyvben, több mint 35 millió kötetet adtak el történeteiből, melyeket 40 nyelvre, köztük latinra is lefordítottak. A legutóbbi kötet Paddington’s Finest Hour címmel áprilisban jelent meg angol nyelven.


A Paddington című film 2014-ben került a mozikba, nagy sikert aratott. A film folytatását idén mutatják be.

Michael Bond “egyike volt a legnagyszerűbb gyermekkönyvíróknak”, aki “korunk egyik legnagyobb irodalmi örökségét hagyta hátra” – fogalmazott Charlie Redmayne, a HarperCollins vezérigazgatója. Ann-Janine Murtagh, a kiadó vezetője elmondta: Paddington “gyerekként az én szívemet is megérintette és tovább fog élni a jövő generációinak szívében is”.

Michael Bond Paddington karakterét egy plüssmackóról mintázta, amelyet feleségének vásárolt karácsonyra 1956-ban. Nevét a vasútállomásról kapta, ahol az író naponta megfordult. Manapság számtalan Paddington mackót értékesítenek Nagy-Britannia játék- és szuvenírboltjaiban, az ikonikussá vált képzeletbeli medvének szobrot is emeltek a Paddington-állomáson.

“Van valami a mackókban, ami megkülönbözteti őket más játékoktól” – nyilatkozta 2008-ban Michael Bond, amikor arról kérdezték, mi lehet a karakter iránti rajongás titka. “A medvéknek megvan az a tulajdonságuk, hogy a gyerekek úgy érzik, elmondhatják nekik a titkaikat, a mackók pedig megőrzik azokat” – mondta.

Az 1926-ban Newburyben született Michael Bond karrierjét a BBC-nél kezdte operatőrként.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ősszel is a paradicsomban!

  Ősszel is a paradicsomban!

  A tökéletes esküvő lezárása nem is lehetne más, mint egy csodás nászút. Az ifjú párok előszeretettel választanak egzotikus úticélokat mézesheteik eltöltésére. Romantikus vízparti bungalók, óceánra épült szerelmi fészkek, privát partszakasz, mind-mind hívogatóan csalogatják a friss házasokat a világ minden tájáról, így Magyarországról is.

 • Felborult egy gyerekekkel teli busz, rengeteg sérült!

  Felborult egy gyerekekkel teli busz, rengeteg sérült!

  Felborult egy gyerekekkel teli busz a kelet-csehországi Pardubice közelében csütörtökön, legalább tizen súlyosan, tizenkilencen pedig könnyebben sérültek meg – közölte a CT cseh televízió a mentőszolgálat egyik szóvivőjére hivatkozva.

 • A nap képe: Törésvonal

  A nap képe: Törésvonal

  Több ezer embert kellett kitelepíteni Franciaország városaiból a brutális esőzések miatt. A csatornák már nem tudták elnyelni a pillanatok alatt lezúduló csapadékot, így az özönvízként tarolta le a dél-franciaországi Villalier városát is.