EUR: 318,10 Ft
CHF: 280,21 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Külföld

Elhunyt Alain Senderens

Hetvenhét éves korában correze-i otthonában elhunyt Alain Senderens francia séf, akit Paul Bocuse-zal és másokkal az új francia konyha megteremtőjeként tartanak számon.

Franciaország egyik legnevesebb séfje, aki vasárnap hunyt el, 28 éven át három Michelin-csillaggal rendelkezett.


Az 1960-70-es évek “új francia konyhájának jelentős alakja volt, aki a ételek és a borok újfajta párosítását hirdette meg” – méltatta hétfőn Gilles Pudlowksi gaszrokritikus. “A párizsi nagy újítók egyik utolsó képviselője, látnok volt” – magyarázta.

A francia új konyhát a könnyű, egészséges ételek, az új konyhatechnológiák alkalmazása jellemezte a hagyományos nehézszószos fogások helyett.


Alain Senderens 1968-ban nyitotta meg Párizsban L’Archestrate nevű éttermét, amelynek 1978-ban három Michelin-csillagot ítéltek. 1985-től volt a Lucas Carton étterem séfje, amely szintén háromcsillagos lett.

2005-ben megvásárolta az éttermet és saját nevére keresztelte. Megdöbbentette a francia konyhaművészeket, amikor lemondott Michelin-csillagairól, mondván új éttermében nem tud megfizethető árakat kínálni vendégeinek, ha fenntartja a Michelin-követelményeket. “Másfajta éttermet akarok nyitni, kiváló ételekkel mindenféle felhajtás nélkül” – hangoztatta.

Új éttermében a vendégek a korábbi árak egyharmadáért jutottak egyszerűbb, de kiváló minőségű ételekhez, és Senderens profitja megnégyszereződött a korábbiakhoz képest.

Ő volt az, aki a francia gasztronómiát fejtetőre állította az édes és sós, vagy keserű ízek szokatlan párosításával, ősrégi, köztük római kori receptek újjáélesztésével. Egyik legnagyobb megrökönyödést kiváltó újítása volt, hogy sajtokhoz fehér bort kínált.

Az új konyha mozgalom alapelvei közé tartozott az ételek egyszerű módon, lehető legrövidebb idő alatti sütése, főzése, ízviláguk gazdagítása. A porhanyósság helyett a séfek fontosabbnak tartották az ízt. Csak friss, szezonális alapanyagokat használtak, a többtíz oldalas étlapokat jelentősen leszűkítették. Új, de célszerű konyhatechnológiákra törekedtek, mellőzték a hosszú tartósítást, a pácolást, a klopfolást, a nehéz mártásokat, a liszttel sűrítést. Új fűszereket alkalmaztak, és miden olyan alapanyagot használtak, ami friss és finom.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon – közölték szombaton hivatalosan a Szentszéknél.

  • Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kezdeményezett maga ellen a British Midland Regional, vagyis Flybmi néven ismert brit légitársaság, és azonnali hatállyal törölte járatait – jelentette be a cég szombat este a honlapján, részben a Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) körüli bizonytalanságot okolva a kényszerű döntésért.