EUR: 305,02 Ft
CHF: 276,54 Ft
2017. július 22., szombat
Magdolna

Belföld

Elindulhat a Római-parti gát engedélyezése

A Fővárosi Közgyűlés szerdán lehetővé tette a Római-part árvízvédelmét szolgáló védmű engedélyeztetésének megindítását, továbbá döntött a Blaha Lujza tér felújításáról is. A testület ülése a tervezettnél korábban ért véget, miután a főpolgármester mintegy negyven javaslat tárgyalását a határozatképtelenség veszélye miatt a jövő hétre napolta.

Az ülésteremben Tarlós István érkezésekor mintegy húsz aktivista fejezte ki tiltakozását a Római-part tervezett árvízvédelmével szemben, olyan transzparenseket felmutatva, amelyeken nyilvános terveket és a helyiek meghallgatását követelték.

Az ülés kezdetén ezt követően a közelmúltban elhunyt Jókai Anna Kossuth-nagydíjas és Kossuth-díjas íróra emlékeztek, majd a főpolgármester bejelentette, hogy helyettese visszavonta a Bálna pályázaton történő értékesítéséről szóló javaslatát.

A testület első szavazásával egyhangúlag jóváhagyta a Budapest és a kárpátaljai Beregszász közötti testvérvárosi megállapodást.

Ezt követően ismét hosszú vita bontakozott ki a Római-part árvízvédelméről a kormányoldal és az ellenzék között. A javaslat vitája közben a tiltakozók mellett a mobil árvízvédelmi falat támogató aktivisták is magasba emelték tábláikat.

Több ellenzéki fővárosi képviselő arról beszélt, hogy a hiányos dokumentumok miatt, bizonyos tervek ismerete nélkül nem lehet a kérdésben felelősségteljes döntést hozni. Tarlós István kiemelte: a védmű ügyében már 5-6 szakvélemény készült, és már “nincs idő várni”, mielőbbi megoldásra van szükség.

A közgyűlés végül tudomásul vette a Duna-parti nyomvonalról adott tájékoztatót, és felkérte a főpolgármestert, hogy gondoskodjon a szükséges engedélyezési eljárások megindításáról.

Döntöttek a Blaha Lujza tér felújításáról is. A tervek szerint az 1,8 milliárd forintos rekonstrukció a jövő év végén kezdődik és 2019 végén fejeződhet be.

Elindulhat a zajvédő fal megépítése is az M3-as autópálya XV. kerületi szakaszán, a beruházás bruttó 360 millió forintba kerül és jövőre készülhet el.

Az ülésen Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszószövetség elnöke kérte a város elvi támogatását a 2022-es vagy a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokság megrendezésére, amit a képviselők meg is adtak.

Közgyűlési támogatást kapott a margitszigeti zenélő szökőkút továbbfejlesztése is, így video- és lézervetítésre alkalmas eszközöket telepítenek a helyszínen.

A képviselők a szükséges többletforrást biztosító kormánydöntés hiányában egymilliárd forintos fővárosi támogatást szavaztak meg az 1-es villamos Etele térig történő meghosszabbítására, továbá 360 millió forintot adtak a vonal Népliget és Mester utca közötti szakaszának átépítésére. A két beruházás összértéke így 10,7 milliárd forint lett, amelyből Brüsszel 8,5 milliárd forintot vállal, a főváros pedig immáron 2,2 milliárd forintot.

Szintén a fővárosi közösségi közlekedést érintő döntés, hogy a főváros 730 millió forintos többletforrást adott az elektronikus jegyrendszer bevezetésének előkészítésére, ugyanakkor a projekt megvalósítására szánt idei 3,5 milliárd forintos költségvetéséből 1,2 milliárd forintot átcsoportosított a jövő évre. A változtatással a feladat teljes költségvetése 22,3 milliárd forintra nőtt, amelyből az unió 17 milliárd forintot, Budapest pedig 5,3 milliárd forintot áll.

A testület hozzájárult ahhoz is, hogy a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. idén szeptember 1-jén kezdje meg végelszámolását, a végelszámoló pedig a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. legyen Fodor Gergely vezetésével.

Tarlós István kora délután az elfogadni tervezett javaslatok mintegy felének megtárgyalása után elnapolta az ülést, amely így jövő szerdán reggel 7 órától folytatja munkáját.

A főpolgármester bejelentését megelőzően a testület megfelelő számú támogató hiányában nem fogadta el a budapesti futóversenyeket korlátozó rendeletmódosító javaslatot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Idén 360 millió forintos támogatást kapnak nemzetiségi gyermektáborok, egy pályázat pedig összesen több mint 180 milliót juttat civil szervezeteknek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a lehetőségét annak, hogy nyugdíjba vonulásuk után is dolgozni tudjanak azok, akik még kedvet és energiát éreznek ehhez – mondta a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  A Campus Fesztivál második napján, pénteken több mint száz program várja az érdeklődőket a debreceni Nagyerdőbe: mások mellett a The Prodigy, a Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, a Brains és a Kiscsillag is koncertezik – jelezte a fesztivál sajtófőnöke pénteken az MTI-nek.

 • Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre – közölte pénteken Tusnádfürdőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára.