EUR: 317,47 Ft
CHF: 280,11 Ft
2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb XX.kerület XXIII.kerület

Elkerülhet Soroksárról a kelebiai vonal

A repülőtéri vasúti fejlesztések és a Budapest–Belgrád vonal újjáépítése érdekében új nyomvonalon vezetik a Budapest–Kelebia vasútvonal fővárosi bevezető szakaszát, így Soroksár visszakaphatja Duna-partját – írja a szombati Magyar Idők.

A szerb határnál lévő Kelebiánál szigorú ellenőrzéseket tartanak
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az MTI a Magyar Idők cikkére hivatkozik, miszerint a nemzeti vasúttársaság kihirdette annak a közbeszerzési pályázatnak a nyertesét, amelynek célja a 150-es számú vasútvonal korrekciójának előkészítése − egyebek mellett − a vonal Soroksári úti szakaszának a ferencvárosi pályaudvarra történő áthelyezésével kapcsolatos tervezési feladatokkal összhangban. A tervek szerint a Kelebiából a fővárosba tartó 150-es vonal, amely Soroksáron jelenleg többnyire a Duna-parton halad, a Határ út környékén eltávolodna a Soroksári úttól, és beljebb, a Külső Mester utcával párhuzamosan érné el a Ferencváros rendező pályaudvart. A tenderkiírás szerint a tervezőnek figyelembe kell vennie, hogy a beruházás illeszkedjen a Keleti pályaudvar–Ferencvárosi pályaudvar–Kelenföldi pályaudvar közötti körvasútszakasz háromvágányúra bővítéséhez, az ehhez szükséges harmadik Duna-híd építéséhez, a körvasútra tervezett S-bahn megállókhoz, a Budapest–Belgrád vonal újjáépítési terveihez, valamint a reptéri gyorsvasúti fejlesztéshez.


A Rákóczi hídtól délre jelentősen átalakulhat a terület
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ha kiépítik Ferencvárosban a megfelelő vágánykapcsolatokat, akkor lebonthatják a soroksári Duna-parton a vasúti töltést, és ha a HÉV-vonalakat is elköltöztetik − esetleg villamossal helyettesítik −, a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre egy vízparti, jelentős méretű, összefüggő fejlesztési területet nyerhet a város − olvasható a Magyar Időkben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.