2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb XX.kerület XXIII.kerület

Elkerülhet Soroksárról a kelebiai vonal

A repülőtéri vasúti fejlesztések és a Budapest–Belgrád vonal újjáépítése érdekében új nyomvonalon vezetik a Budapest–Kelebia vasútvonal fővárosi bevezető szakaszát, így Soroksár visszakaphatja Duna-partját – írja a szombati Magyar Idők.

A szerb határnál lévő Kelebiánál szigorú ellenőrzéseket tartanak
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az MTI a Magyar Idők cikkére hivatkozik, miszerint a nemzeti vasúttársaság kihirdette annak a közbeszerzési pályázatnak a nyertesét, amelynek célja a 150-es számú vasútvonal korrekciójának előkészítése − egyebek mellett − a vonal Soroksári úti szakaszának a ferencvárosi pályaudvarra történő áthelyezésével kapcsolatos tervezési feladatokkal összhangban. A tervek szerint a Kelebiából a fővárosba tartó 150-es vonal, amely Soroksáron jelenleg többnyire a Duna-parton halad, a Határ út környékén eltávolodna a Soroksári úttól, és beljebb, a Külső Mester utcával párhuzamosan érné el a Ferencváros rendező pályaudvart. A tenderkiírás szerint a tervezőnek figyelembe kell vennie, hogy a beruházás illeszkedjen a Keleti pályaudvar–Ferencvárosi pályaudvar–Kelenföldi pályaudvar közötti körvasútszakasz háromvágányúra bővítéséhez, az ehhez szükséges harmadik Duna-híd építéséhez, a körvasútra tervezett S-bahn megállókhoz, a Budapest–Belgrád vonal újjáépítési terveihez, valamint a reptéri gyorsvasúti fejlesztéshez.


A Rákóczi hídtól délre jelentősen átalakulhat a terület
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ha kiépítik Ferencvárosban a megfelelő vágánykapcsolatokat, akkor lebonthatják a soroksári Duna-parton a vasúti töltést, és ha a HÉV-vonalakat is elköltöztetik − esetleg villamossal helyettesítik −, a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre egy vízparti, jelentős méretű, összefüggő fejlesztési területet nyerhet a város − olvasható a Magyar Időkben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.