2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Salgótarján

Elmenekülnek a fiatalok a városból

A Salgótarjánban tanuló fiatalok kilencven százaléka elhagyná szülővárosát a középiskola befejezése után – derült ki az Új Palócország Egyesület és a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány közös felméréséből.

A két civil szervezet közös felmérése során összesen 584 diákot kértek fel arra, hogy töltsék ki a Salgótarjánra és a jövőjükre vonatkozó felvetéseket tartalmazó kérdőíveket. Kiderült, hogy a megkérdezett diákok 84 százaléka szeretne az érettségit követően továbbtanulni, 16 százaléknak azonban nincsenek ilyen irányú tervei – olvasható az ujpalocorszag.hu oldalon található elemzésben, amelyből kiderül az is, hogy a Salgótarjánban tanuló fiatalok körében a legkedveltebb szakmák az információtechnológia, az építőipar, a vendéglátóipar és az idegenforgalom, valamint a kereskedelem és az értékesítés szakterületeit érintik.Salgótarjánban a megkérdezett középiskolások 90 százaléka úgy gondolja, nem itt folytatja életét

A „Végzettséged megszerzését követően hol tervezed a jövőd?” kérdésre a megkérdezettek mindössze 10 százaléka válaszolta azt, hogy a jövőjét Salgótarjánban és térségében  tervezi. Ezzel szemben 90 százalék azoknak a fiataloknak az aránya, akik „Magyarországon, de más megyében”, valamint „külföldön” kívánják folytatni életüket. Az is világossá vált, hogy a város elhagyásának legfőbb oka a versenyképes keresetek és a munkahelyek hiánya.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.