2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb II.kerület

Emlékhely és vendégház lett Klebelsberg otthona

A magyar kormány 1,15 milliárd forintos támogatásával újították fel a pesthidegkúti Klebelsberg-kastélyt, az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter otthona emlékhelyként és vendégházként működik ezentúl.

Láng Zsolt polgármester elmondta: a Klebelsberg által 1923-ban megvásárolt birtok története hű lenyomata a magyar nemzet elmúlt 94 évének: az építésnek, a rombolásnak, a kitelepítésnek, értékeink elporlasztásának, a kétes gazdasági tranzakcióknak, a megmaradt közösség kiállásának és az újjáépítésnek.


– A rendszerváltás után azonnal megjelent a lakossági igény a kastély helyreállítására, Klebelsberg elhallgatott életművének rehabilitációjára. Megalakult a Klebelsberg Emléktársaság Jókai Anna elnökletével, az önkormányzat pedig minden évben Klebelsberg-napokat szervez az emléktársasággal karöltve, a szomszédban található művelődési házat pedig szintén a kultuszminiszterről Klebelsberg Kultúrkúriának neveztük el.

A polgármester hozzátette, a mostani felújítással a kerületben élők több évtizedes vágya teljesült.


 A Klebelsberg-kastély története

Az épületegyüttest Klebelsberg Kuno gróf és felesége, Botka Sarolta 1923-ban vásárolta meg, a házaspár három évvel később költözött új otthonába. A kastély a XX. század – és a Klebelsberg házaspár – igényének megfelelő komforttal rendelkezett: vezetékes vízszolgáltatással, központi fűtéssel, fürdőszobákkal, vízöblítéses WC-vel. Az udvaron álló kutat kovácsoltvas oszlopokkal, oszlopdíszekkel egészítették ki, a bejárat kovácsoltvas kapuját címer díszítette. A kertben galambdúcot, kutyaházat, virágládákat helyeztek el, megépítették a pergolát. A kert öntözését locsolóvezeték és kiépített csapok biztosították. Könyvtár, ebédlő, szalon és télikert is volt, az építkezésen pesthidegkúti mesterek is dolgoztak.

Pesthidegkút még 1926-ban díszpolgári címmel tisztelte meg Klebelsberg Kunót, és elnevezte róla a Budai utat, a falu főutcáját, felesége pedig a mai Galóca utca névadója – Sarolta utca – lett. Klebelsberg mindössze hat évig, 1932-ben bekövetkezett haláláig élvezhette kőfallal körülvett otthona békéjét és nyugalmát. Férje elvesztése után Sarolta asszony visszavonultan élt egykori közös otthonukban. Miután az épületegyüttes túl nagy volt számára, csak a belső kastélyrészt tartotta meg, a Templom utcával határos épületet pedig hol a csendőrség, hol a helyi cserkészcsapat használta. A II. világháború után, 1949-ben a kastélyt államosították, két szobát azonban meghagytak Sarolta asszonynak. 1950-ben az épületegyüttest juttatás címén a Szakszervezetek Országos Tanácsának (SZOT) adták. 1951-ben Klebelsberg özvegyét a Csongrád megyei Okányba telepítették ki. A szakszervezeti üdülőt, iskolát működtető SZOT később az ingatlant elcserélte egy másikra. A cserét követően a Rókus Kórház pszichoterápiás osztálya kezelte itt betegeit. A rendszerváltást követő hosszú és keserves tulajdonjogi vitát megszenvedte az egykori Klebelsberg-kastély. Pusztult és pusztították: az ajtókat leszaggatták, a lépcsőházi korlátot és az ablakokat kitörték, a kerti szobrokat ledöntötték. A cserepeket felverte a gaz, a parketta és a falak nedvesedtek, szemét, piszok hevert mindenütt.  (Czaga Viktória helytörténész/Budai Polgár nyomán)

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.