2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Szeged

Északi dinamika, keleti erő

A tavalyinál lényegesen kisebb lesz a mozgás nyáron a MOL-Pick Szeged keretében. Míg a 2016/17-es szezon előtt összesen tizenkét kézilabdázó érkezett a Tisza partjára, addig a ránk váró évad előtt mindössze két új arc tűnik majd fel a szegediek öltözőjében.

Először lesz izlandi nemzetiségű játékosa a Picknek, miután a 27 éves balszélső, Stefan Rafn Sigurmannsson a dán bajnok Aalborgtól Szegedre szerződött. A több mint ötvenszeres válogatott balszélső korábban nyert már bajnokságot a német Rhein-Neckar Löwennel is, reményei szerint pedig karrierje negyedik klubjával, a MOL-Pick Szegeddel is bajnoki elsőséget szerez.


Bemutatásán Sigurmannsson kiemelte, évek óta elismerően tekint arra a munkára, amit a Juan Carlos Pastor–Marko Krivokapic duó végez Szegeden, ez pedig sokat nyomott a latban, mikor meghozta döntését a klubváltást illetően. Legutóbb szintén egy északi játékos, a Pickkel EHF-kupa-győztes svéd Jonas Larholm viselte a Szeged tízes mezét, amely most az izlandira kerül – Sigurmannsson hasonló sikerek reményében igazolt a kékekhez.

A Pick másik friss szerzeménye a szintén 27 éves orosz klasszis, az irányító-átlövő Dmitry Zhitnikov. A lengyel Wisla Plocktól érkező játékossal már egy éve megállapodott a Szeged, azonban csak most csatlakozik a Pastor-csapathoz. A szintén jelentős válogatottbeli tapasztalattal bíró Zhitnikov igazi nehézbombázó, aki – mint azt Marko Krivokapic is kiemelte – nemcsak támadásban, hanem védekezésben is hasznára válhat a szegedieknek. Előző klubjával ezüstérmet nyert a lengyel bajnokságban az orosz légiós, akinek beilleszkedését segítheti honfitársa, Sergei Gorbok is – Szegeden pedig azért dolgozhat, hogy megszakítsa a tíz éve tartó veszprémi uralmat, és 2007 után újra aranyat nyerjen az NB I-ben a szegedi együttes.


Közelebb

Minden évben nehezebb elfogadni azt, hogy közel vagy a nagy csapatokhoz, Magyarországon a Veszprémhez, de nem tudsz nyerni. Jó úton vagyunk, fejlődik a csapatunk, versenyben tudunk lenni mindenkivel. Ennek eljön majd az eredménye, ebben biztos vagyok. A hazai két fronton tavaly és idén is nagyon közel voltunk a sikerhez, most viszont tovább erősödünk a nyáron, így még közelebb tudunk lépni a Veszprémhez – véli Marko Krivokapic másodedző.

Ebben bizonyára sokat segíthet a Pick hispán mesterének az, hogy ezen a nyáron nem kell teljesen újjáépítenie csapatát, ráadásul a két érkezővel a csapat repertoárja mind támadásban, mind védekezésben tovább bővül. Sigurmannsson a csapatkapitány-helyettes, Jonas Källman válláról vehet le terhet, míg Zhitnikov egy más típusú irányítójátékot hozhat a szisztémába, mint amelyet Stas Skube produkált az idény során. A két, nemzetközileg is elismert játékos megszerzésével tovább nőttek a szegedi remények a honi elsőséget vagy a nemzetközi sikert illetően – és mint az idén is láthattuk, mindehhez már csak egy nagyon kicsi lépés hiányzik.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.