EUR: 322,54 Ft
CHF: 281,98 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Külföld

Észtország is a külső uniós határok megerősítésére törekszik

A szombaton kezdődő féléves soros európai uniós elnöksége alatt Észtország mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Unió külső határainak védelmét fokozzák – jelentette ki Jüri Ratas észt miniszterelnök pénteken Tallinnban.

Az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel közö tartott tájékoztatóján Ratas azt mondta, hogy a témáról már a jövő héten egyeztetnek az EU-tagországok belügyminiszterei, akik informális ülésen Tallinnban találkoznak majd.


További kiemelt törekvésként említette az észt kormányfő, hogy javítsák az uniós együttműködést a migránsok kiinduló és tranzitországaival.

Juncker – aki a brüsszeli bizottság teljes testületét vezetve a soros elnökség szombati átvételének alkalmából utazott Észtországba – elnöki megbízatása egyik legnagyobb kihívásának nevezte a nemzetközi menekültválságot, és szolidaritásra szólította fel az uniós tagállamokat a bevándorlás miatt legsúlyosabban érintett Olaszországgal és Görögországgal. Hozzátette, hogy a jövő héten mindkét említett tagállam kormányfőjével tárgyal arról, hogyan tudja Brüsszel hatékonyabban támogatni őket. Azt a bírálatot ugyanakkor visszautasította, hogy az uniós végrehajtó testület kudarcot vallott a migrációs válság miatt leginkább rászoruló országok támogatásában.


Észtország szombattól az év végéig viszi az EU soros elnökségét, most először tölti be ezt a pozíciót. Az említetteken kívül elnökségi prioritásai közé tartozik a nyitott és innovatív gazdaság megteremtése, a digitális “fordulat”, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről szóló tárgyalások előrevitele.

Jean-Claude Juncker ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az uniós elnökség “jó kezekbe került” a következő hat hónapra. Hozzátette, hogy a kis országok általában sikeresebbek ebben a megbízatásban, mint a nagyobb EU-tagok.

A bizottsági elnök a sajtó előtt arról is beszélt, hogy a szélsőjobboldali erők megerősödése még mindig veszélyt jelent az unió egységére. Ebben az összefüggésben külön üdvözölte Emmanuel Macron győzelmét a tavaszi franciaországi elnökválasztáson a Nemzeti Front jelöltjével szemben.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Tök jó

    A nap képe: Tök jó

    Egy 415 és egy 505 kilogrammos, hatalmas takarmánytököt vizsgál kikerekedett szemekkel egy fiatal fiú a moldovai főváros, Chisinau alapításának 582.

  • IPad helyett egy agyagdarabot vett

    IPad helyett egy agyagdarabot vett

    Nem kötött túl jó üzletet egy Kanadában élő férfi, aki 216 ezer forintnak megfelelő összeget költött egy iPad-re, ám csúnyán átverték.