2019. február 22., péntek
Gerzson

Extra Pécs

Ezért „üvöltenek” a kabócák Pécsen

Sokan felkapják a fejüket, hogy megint itt vannak a kabócák és biztosan a nagyon forró nyár az oka. El kell hogy keserítsünk mindenkit: kabócák mindig is voltak Pécsett. Egyvalami viszont változott: már a belváros kellős közepén is muzsikálnak. Ez eddig nemigen volt jellemző.

– Gyerekkoromban csak a tengerparton hallottam kabócát – mondják sokan. Ennek azonban az is lehet az oka, hogy egy gyerek nem feltétlenül a kabóca hangjára figyel a nyári szünetben. Tény ugyanis, hogy ezelőtt harminc évvel ezelőtt is lehetett kabócát hallani Pécsett, de az biztos, hogy ennyien nem voltak még a városban – mondja Dudás György, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre. Az elszaporodásuk és persze a hangos muzsikájuk pedig köszönhető egyfajta pécsiségnek is: megnőttek azok a fák, amelyeket nagyon szeretnek és ezek biztosítják nekik a legmegfelelőbb életteret.


Az énekeskabócák az egyik leghangosabb rovarok. A legerősebb mért hangerejük a 100 decibelt is meghaladta fotó:pixabay

– Előszeretettel tanyáznak kőrisfákon, hársfákon, amelyekek a nedvét szívják. Így nem véletlen, hogy akár a belváros közepén is tanyáznak a mannakabócák és az óriás énekeskabócák – teszi hozzá Dudás György. Ez utóbbi egyébként a leghangosabb rovarok közé tartozik.

A kabócák a telet is itt töltik, lárva alakban vészelik át a hidegebb időszakot. Ha valaki nagyon szemfüles, akkor egy-egy fa törzsén lehet látni ezeket a lárvabőröket, amikből nyáron kibújnak.


 

Az emberektől nagyon tartanak, így megfigyelni is nagyon nehéz őket. Arról nem beszélve, hogy magasan trónolnak fent a lombkoronákon, és nagyon ügyes rejtőzködők is.

A meleget kedvelő fajok Magyarország más városaiban is fellelhetők, de nem biztos, hogy ennyire koncentráltan „vernek tanyát” – mondja Dudás György.

– Kárt ezek a kabócák nem tudnak tenni, bár vannak olyanok, amelyek a mezőgazdaságban képesek károkat okozni. A Pécsett hallható fajok viszont egészen biztosan nem támadják meg a paradicsom- vagy paprikapalántákat – teszi hozzá Dudás György.

A kabócák egyébként a párzás miatt adnak ki hangot és jellemzően minél melegebb van, annál hangosabban képesek „üvölteni”. Szóval, ha nem éreznénk a harminc fokot a bőrünkön, elég, ha fülelünk! A kabóca ugyanis a hőségben lesz a legaktívabb és leghangosabb!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A műsorvezetők is dalra fakadnak A Dal 2019 döntőjében

  A műsorvezetők is dalra fakadnak A Dal 2019 döntőjében

  Döntőjéhez érkezett A Dal 2019: szombaton kiderül, melyik lesz Magyarország legjobb dala. A Duna Televízió dalválasztó showjának döntőjében vendégként fellép az AWS és duettet ad elő a két műsorvezető – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

 • Hugh Jackman Guinness-világrekorder

  Hugh Jackman Guinness-világrekorder

  Az ausztrál színész először 2000-ben tűnt fel Farkas szerepében az X-Men – A kívülállók című moziban, ami annyit tesz, hogy Hugh Jackman 16 éven keresztül bújt sikeresen Rozsomák bőrébe a 2017-es Logan című filmmel bezárólag.

 • Curtist elhagyta menyasszonya a drog miatt

  Curtist elhagyta menyasszonya a drog miatt

  Curtis tegnap bepótolta az elmaradt interjúját Balázséknál. A rapper elárulta: miután barátai után menyasszonya, Kriszti is elhagyta, rájött, muszáj leszoknia.