EUR: 311,53 Ft
CHF: 259,61 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Extra Pécs

Ezért „üvöltenek” a kabócák Pécsen

Sokan felkapják a fejüket, hogy megint itt vannak a kabócák és biztosan a nagyon forró nyár az oka. El kell hogy keserítsünk mindenkit: kabócák mindig is voltak Pécsett. Egyvalami viszont változott: már a belváros kellős közepén is muzsikálnak. Ez eddig nemigen volt jellemző.

– Gyerekkoromban csak a tengerparton hallottam kabócát – mondják sokan. Ennek azonban az is lehet az oka, hogy egy gyerek nem feltétlenül a kabóca hangjára figyel a nyári szünetben. Tény ugyanis, hogy ezelőtt harminc évvel ezelőtt is lehetett kabócát hallani Pécsett, de az biztos, hogy ennyien nem voltak még a városban – mondja Dudás György, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre. Az elszaporodásuk és persze a hangos muzsikájuk pedig köszönhető egyfajta pécsiségnek is: megnőttek azok a fák, amelyeket nagyon szeretnek és ezek biztosítják nekik a legmegfelelőbb életteret.


Az énekeskabócák az egyik leghangosabb rovarok. A legerősebb mért hangerejük a 100 decibelt is meghaladta fotó:pixabay

– Előszeretettel tanyáznak kőrisfákon, hársfákon, amelyekek a nedvét szívják. Így nem véletlen, hogy akár a belváros közepén is tanyáznak a mannakabócák és az óriás énekeskabócák – teszi hozzá Dudás György. Ez utóbbi egyébként a leghangosabb rovarok közé tartozik.

A kabócák a telet is itt töltik, lárva alakban vészelik át a hidegebb időszakot. Ha valaki nagyon szemfüles, akkor egy-egy fa törzsén lehet látni ezeket a lárvabőröket, amikből nyáron kibújnak.


 

Az emberektől nagyon tartanak, így megfigyelni is nagyon nehéz őket. Arról nem beszélve, hogy magasan trónolnak fent a lombkoronákon, és nagyon ügyes rejtőzködők is.

A meleget kedvelő fajok Magyarország más városaiban is fellelhetők, de nem biztos, hogy ennyire koncentráltan „vernek tanyát” – mondja Dudás György.

– Kárt ezek a kabócák nem tudnak tenni, bár vannak olyanok, amelyek a mezőgazdaságban képesek károkat okozni. A Pécsett hallható fajok viszont egészen biztosan nem támadják meg a paradicsom- vagy paprikapalántákat – teszi hozzá Dudás György.

A kabócák egyébként a párzás miatt adnak ki hangot és jellemzően minél melegebb van, annál hangosabban képesek „üvölteni”. Szóval, ha nem éreznénk a harminc fokot a bőrünkön, elég, ha fülelünk! A kabóca ugyanis a hőségben lesz a legaktívabb és leghangosabb!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem veszi át díját Natalie Portman

  Nem veszi át díját Natalie Portman

  Natalie Portman amerikai színésznő nem veszi át az izraeli Nobel-díjnak is nevezett, kétmillió dollárral járó Genezis-díját, mert az elmúlt időszak izraeli történései miatt nem engedi a lelkiismerete – írta a Jediót Ahronót című újság honlapja pénteken.

 • Prince halálában senki sem bűnös

  Prince halálában senki sem bűnös

  Vádemelés nélkül fejezte be a két éve elhunyt popsztár, Prince ügyében folytatott vizsgálatot a minnesotai ügyészség, amely szerint az énekes tudta nélkül szedett be hamisított gyógyszert.

 • Emese: Ha szűz maradok, örökbe fogadok

  Emese: Ha szűz maradok, örökbe fogadok

   A 28 éves szűz színésznőt udvarlói már nem csak szép szavakkal, de több száz milliós összegekkel is bombázzák. Ennek ellenére Emese még egy olyan férfit se talált, akivel szívesen találkozna, pedig nagyon vágyik egy igazi úriemberre, akinek gyerekeket szülhet.