2018. október 20., szombat
Vendel

Egyéb Győr

Fényárban fürdik az obeliszk

Méltó megvilágítást kapott Győr szimbolikus pontján, a folyók találkozásánál a Cziráky-obeliszk. A vízfelületre pedig az országban egyedülálló szökőkutat is terveztek: a vízpárára, vízcseppekre vetíteni is lehet majd.

Fekete Dávid és Radnóti Ákos alpolgármesterek
Fotó: O. Jakócs Péter

Sok köztéri szobrot, műalkotást megvilágítottunk már, a Kossuth híd is látványos fényeket kapott, az EYOF-ig pedig a Rába Kettős hídjának is elkészül a díszkivilágítása – jelentette be Fekete Dávid alpolgármester a homogén fehér fénnyel megvilágított Cziráky-obeliszknél.


Tavaly újították fel ezt az obeliszket, s most a város pénzéből, a Győr-Szol Zrt. és a Vill-Korr Hungaria Kft. munkájának eredményeképpen kapta meg a végleges, látványos világítását. Az alpolgármester kiemelte, fontos, hogy ne csak a győriek életkörülményeit javítsák a különféle beruházásokkal, hanem látványban és élményben is adjanak valamit az embereknek.

Fényárban fürdik az obeliszk
Fotó: O. Jakócs Péter

Radnóti Ákos alpolgármester bejelentette, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál nyitánya előtt elkészül a folyók találkozásánál egy különleges, vízbe telepített szökőkút, mely több tíz méter magasba is képes különböző alakban kilövellni a vízoszlopot. Az úszómű rozsdamentes szerkezetből épül, alkalmazkodni képes a vízszintingadozáshoz, az árvízhez vagy a jegesedéshez. A szökőkút több látványos vízkép létrehozására lesz alkalmas. A speciális vízfilmre, a vízcseppekre, a vízpárára projektorral látványképeket, mozgófilmeket is vetíteni lehet majd.


A zenélő kút naponta egyszer, sötétedéskor mutatja be a várhatóan a helybeli embereket és a turistákat is vonzó, pár perces programját. Megépítéséről, működéséről minden érintettel, a horgászokkal és vízi sportolókkal is egyeztettek. Az alpolgármester megígérte: egyik városrészről sem feledkeznek meg, rövidesen felújítják a Rába Hotel előtt található Borsos Miklós-művet, az Ölelkező formákat, valamint a Bisinger sétányon a Faun és nimfák alkotást, de más csobogók és szökőkutak is megújulnak Győrött.

Kapcsolódó Cikkek