EUR: 325,37 Ft
CHF: 279,88 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Győr

Fényárban fürdik az obeliszk

Méltó megvilágítást kapott Győr szimbolikus pontján, a folyók találkozásánál a Cziráky-obeliszk. A vízfelületre pedig az országban egyedülálló szökőkutat is terveztek: a vízpárára, vízcseppekre vetíteni is lehet majd.

Fekete Dávid és Radnóti Ákos alpolgármesterek
Fotó: O. Jakócs Péter

Sok köztéri szobrot, műalkotást megvilágítottunk már, a Kossuth híd is látványos fényeket kapott, az EYOF-ig pedig a Rába Kettős hídjának is elkészül a díszkivilágítása – jelentette be Fekete Dávid alpolgármester a homogén fehér fénnyel megvilágított Cziráky-obeliszknél.


Tavaly újították fel ezt az obeliszket, s most a város pénzéből, a Győr-Szol Zrt. és a Vill-Korr Hungaria Kft. munkájának eredményeképpen kapta meg a végleges, látványos világítását. Az alpolgármester kiemelte, fontos, hogy ne csak a győriek életkörülményeit javítsák a különféle beruházásokkal, hanem látványban és élményben is adjanak valamit az embereknek.

Fényárban fürdik az obeliszk
Fotó: O. Jakócs Péter

Radnóti Ákos alpolgármester bejelentette, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál nyitánya előtt elkészül a folyók találkozásánál egy különleges, vízbe telepített szökőkút, mely több tíz méter magasba is képes különböző alakban kilövellni a vízoszlopot. Az úszómű rozsdamentes szerkezetből épül, alkalmazkodni képes a vízszintingadozáshoz, az árvízhez vagy a jegesedéshez. A szökőkút több látványos vízkép létrehozására lesz alkalmas. A speciális vízfilmre, a vízcseppekre, a vízpárára projektorral látványképeket, mozgófilmeket is vetíteni lehet majd.


A zenélő kút naponta egyszer, sötétedéskor mutatja be a várhatóan a helybeli embereket és a turistákat is vonzó, pár perces programját. Megépítéséről, működéséről minden érintettel, a horgászokkal és vízi sportolókkal is egyeztettek. Az alpolgármester megígérte: egyik városrészről sem feledkeznek meg, rövidesen felújítják a Rába Hotel előtt található Borsos Miklós-művet, az Ölelkező formákat, valamint a Bisinger sétányon a Faun és nimfák alkotást, de más csobogók és szökőkutak is megújulnak Győrött.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.