EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Győr

Fényárban fürdik az obeliszk

Méltó megvilágítást kapott Győr szimbolikus pontján, a folyók találkozásánál a Cziráky-obeliszk. A vízfelületre pedig az országban egyedülálló szökőkutat is terveztek: a vízpárára, vízcseppekre vetíteni is lehet majd.

Fekete Dávid és Radnóti Ákos alpolgármesterek
Fotó: O. Jakócs Péter

Sok köztéri szobrot, műalkotást megvilágítottunk már, a Kossuth híd is látványos fényeket kapott, az EYOF-ig pedig a Rába Kettős hídjának is elkészül a díszkivilágítása – jelentette be Fekete Dávid alpolgármester a homogén fehér fénnyel megvilágított Cziráky-obeliszknél.


Tavaly újították fel ezt az obeliszket, s most a város pénzéből, a Győr-Szol Zrt. és a Vill-Korr Hungaria Kft. munkájának eredményeképpen kapta meg a végleges, látványos világítását. Az alpolgármester kiemelte, fontos, hogy ne csak a győriek életkörülményeit javítsák a különféle beruházásokkal, hanem látványban és élményben is adjanak valamit az embereknek.

Fényárban fürdik az obeliszk
Fotó: O. Jakócs Péter

Radnóti Ákos alpolgármester bejelentette, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál nyitánya előtt elkészül a folyók találkozásánál egy különleges, vízbe telepített szökőkút, mely több tíz méter magasba is képes különböző alakban kilövellni a vízoszlopot. Az úszómű rozsdamentes szerkezetből épül, alkalmazkodni képes a vízszintingadozáshoz, az árvízhez vagy a jegesedéshez. A szökőkút több látványos vízkép létrehozására lesz alkalmas. A speciális vízfilmre, a vízcseppekre, a vízpárára projektorral látványképeket, mozgófilmeket is vetíteni lehet majd.


A zenélő kút naponta egyszer, sötétedéskor mutatja be a várhatóan a helybeli embereket és a turistákat is vonzó, pár perces programját. Megépítéséről, működéséről minden érintettel, a horgászokkal és vízi sportolókkal is egyeztettek. Az alpolgármester megígérte: egyik városrészről sem feledkeznek meg, rövidesen felújítják a Rába Hotel előtt található Borsos Miklós-művet, az Ölelkező formákat, valamint a Bisinger sétányon a Faun és nimfák alkotást, de más csobogók és szökőkutak is megújulnak Győrött.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.