EUR: 319,17 Ft
CHF: 274,50 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb Pécs

Futóbiciklik köröznek a belvárosban

Különleges biciklik cirkálnak a belvárosban, olyanok, amelyek ránézésre inkább hasonlítanak egy futópadhoz, mint egy kerékpárhoz.

A spéci járgányokban azonban nem a kinézetük a lényeges, hanem az, amit tudnak. Ezeket az eszközöket ugyanis kifejezetten rehabilitációra, ízületi terhelés nélküli teljesítménynövelésre ajánlják. Most pedig Pécsett tesztelik őket.


Amerikában már évek óta használják, Magyarországra csak tavaly hozták be a különleges bicikliket. Pécsett jelenleg kettőt tesztelnek olyan egyetemisták, akiknek ízületi problémáik vannak. A szerkezet neve elliptigo, mely különböző mozgásformákat ötvöz: a futást, a kerékpározást, valamint az elliptikus tréneren végzett edzést  – ülés pedig nincs rajta.

A futást, a kerékpározást, valamint az elliptikus tréneren végzett edzést ötvözi, csak ezt a szabadban is lehet végezni

A tesztelés hátterében egy tudományos kutatás áll, amit a pécsi Rajner Dániel végez. A Pécsi Tudományegyetemen rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakon tanuló fiatal ugyanis abból írja a szakdolgozatát, hogyan lehet szinten tartani a lesérült sportolók erőnlétét úgy, hogy az ne okozzon nekik fájdalmat.


– Édesapám hozta be ezeket a különleges bicikliket Magyarországra, így adott volt, hogy kicsit beleássam magam a működésük és egészségügyi vonzataik vizsgálatába. A kutatás lényeg az, hogy ízületi terhelés nélkül is tudjuk növelni a sérült sportolók erőnlétét – magyarázza Dani, aki szerint az eszköz segítségével egy sérült sportoló könnyebben térhet majd vissza a versenyzéshez.

Rajner Dániel szakdolgozatának egy kutatási területe a spéci járgány

– A teszteléshez a Széchenyi teret választottuk, hiszen itt minden adott. Van lejtő, kis domb és a jármű szépen tud haladni a burkolaton – mondja Rajner Dániel.

Az egyetemista szerint akik kipróbálták, mind pozitív véleménnyel voltak az újdonságról. A tesztelők szerint mozgás közben valóban nem fájnak az ízületeik, mégis kellőképpen elfáradnak.

Az eszköz természetesen nemcsak rehabilitációra és teljesítményfokozásra használható.

Az elliptikus elven működő kerékpárt még jó pár hétig tesztelik, majd kielemzik az adatokat. Az eszközt egyébként nem lehet kölcsönözni, csak megvásárolni,  Magyarországra egyelőre öt típust hoztak be Amerikából.

Kapcsolódó Cikkek