2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb Pécs

Futóbiciklik köröznek a belvárosban

Különleges biciklik cirkálnak a belvárosban, olyanok, amelyek ránézésre inkább hasonlítanak egy futópadhoz, mint egy kerékpárhoz.

A spéci járgányokban azonban nem a kinézetük a lényeges, hanem az, amit tudnak. Ezeket az eszközöket ugyanis kifejezetten rehabilitációra, ízületi terhelés nélküli teljesítménynövelésre ajánlják. Most pedig Pécsett tesztelik őket.


Amerikában már évek óta használják, Magyarországra csak tavaly hozták be a különleges bicikliket. Pécsett jelenleg kettőt tesztelnek olyan egyetemisták, akiknek ízületi problémáik vannak. A szerkezet neve elliptigo, mely különböző mozgásformákat ötvöz: a futást, a kerékpározást, valamint az elliptikus tréneren végzett edzést  – ülés pedig nincs rajta.

A futást, a kerékpározást, valamint az elliptikus tréneren végzett edzést ötvözi, csak ezt a szabadban is lehet végezni

A tesztelés hátterében egy tudományos kutatás áll, amit a pécsi Rajner Dániel végez. A Pécsi Tudományegyetemen rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakon tanuló fiatal ugyanis abból írja a szakdolgozatát, hogyan lehet szinten tartani a lesérült sportolók erőnlétét úgy, hogy az ne okozzon nekik fájdalmat.


– Édesapám hozta be ezeket a különleges bicikliket Magyarországra, így adott volt, hogy kicsit beleássam magam a működésük és egészségügyi vonzataik vizsgálatába. A kutatás lényeg az, hogy ízületi terhelés nélkül is tudjuk növelni a sérült sportolók erőnlétét – magyarázza Dani, aki szerint az eszköz segítségével egy sérült sportoló könnyebben térhet majd vissza a versenyzéshez.

Rajner Dániel szakdolgozatának egy kutatási területe a spéci járgány

– A teszteléshez a Széchenyi teret választottuk, hiszen itt minden adott. Van lejtő, kis domb és a jármű szépen tud haladni a burkolaton – mondja Rajner Dániel.

Az egyetemista szerint akik kipróbálták, mind pozitív véleménnyel voltak az újdonságról. A tesztelők szerint mozgás közben valóban nem fájnak az ízületeik, mégis kellőképpen elfáradnak.

Az eszköz természetesen nemcsak rehabilitációra és teljesítményfokozásra használható.

Az elliptikus elven működő kerékpárt még jó pár hétig tesztelik, majd kielemzik az adatokat. Az eszközt egyébként nem lehet kölcsönözni, csak megvásárolni,  Magyarországra egyelőre öt típust hoztak be Amerikából.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.